StatCounter

miercuri, 8 noiembrie 2017

Apariție editorială: Cornel Jurju, Doina Cornea - Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziție în comunism


Mă bucur să semnalez o apariție editorială de excepție semnată de Cornel Jurju: Doina Cornea - Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziție în comunism.
Volumul este structurat în două părți: prima (având mai multe capitole), are un caracter introductiv și își propune „o încercare de (re)asamblare a «cazului» Doina Cornea în condiționările biografice personale și de familie, dar și în contextul istoric în care acesta a apărut (național și internațional). Sunt reluate „teme edite, dar și unele mai puțin cunoscute care pun în evidență atât dubla calitate de opozant – al comunismului și postcomunismului – cât și aspecte din anii copilăriei, adolescenței, tinereții, în care s-a clădit personalitatea Doinei Cornea.”

     Ce de-a doua parte o reprezintă transcrierea unui amplu interviu cu caracter biografic realizat de Cornel Jurju în 1998-1999. Dialogul, după cum subliniază autorul, s-a derulat sub un evident „semn al eticii”, doamna Cornea fiind preocupată „de afirmarea fără menajamente a adevărului, indiferent dacă acesta bulversează versiunea oficială/publică asupra unor fapte, întâmplări, biografii ale trecutului-prezent”.
În lucrare sunt reproduse și numeroase fotografii din arhiva familiei Doinei Cornea, care completează „imaginea” rezultată în urma interviului.
Volumul are 322 de pagini, a apărut la editura Argonaut din Cluj-Napoca și poate fi comandat la edituraargonaut@yahoo.com.
*
„Aș putea zice că au fost 10 ani de luptă, din care 8 ani sigur publici și n-am plecat [din țară - n.n.]. În ultimul timp, cred că și dacă m-ar fi omorât tot n-aș fi plecat pentru că te întărești făcând zi de zi un mic exercițiu spiritual de demnitate.
Eu nu sunt, n-am nimic deosebit. Sunt un om ca toți oamenii. Și atunci, făcând zi de zi un mic exercițiu de rezistență, eu m-am îmbogățit și întărit spiritual. Eu citeam niște cărți și cu gândul să găsesc argumente, la sfârșit, împotriva comunismului, a materialismului. M-am înarmat pentru asta și mă și exersam. Fiecare puteam face asta. Toți am fost la fel de lași, la fel de fricoși. Eu am fost la fel ca și ceilalți, exact așa de fricoasă, de lașă, poate mai mare. Dar, eu am încercat să fac exerciții și alții nu. Au zis că e degeaba. Așa spun românii la toate.”
Doina Cornea 

Niciun comentariu: