StatCounter

duminică, 30 iunie 2013

Programul Simpozionului internaţional de la Făgăraş - Sâmbăta de Sus, ediţia a VIII-a, „Stalinizare și destalinizare. Evoluții instituționale și impact social”, 4-7 iulie 2013



În perioada 4-7 iulie 2013 va avea loc ediţia a VIII-a a Simpozionului internaţional de la Făgăraş - Sâmbăta de Sus. Tema de anul aceste este „Stalinizare și destalinizare. Evoluții instituționale și impact social”.
Organizatorii evenimentului sunt: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş, Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului, Asociaţia Culturală „Mozaic” Cluj-Napoca, Mănăstirea „Brâncoveanu” - Sâmbăta de Sus.
Pentru cei interesați redau mai jos programul evenimentului.

sâmbătă, 29 iunie 2013

Apariție editorială: Annely Ute Gabanyi, Ceaușescu și scriitorii. Analize politico-literare în timp real

Lucrarea analizează raportul tensionat dintre partid şi scriitori în societatea comunistă. Partidul îşi doreşte o literatură care să servească scopurilor sale politice şi ideologice, iar scriitorii sunt adepţii spontaneităţii creaţiei artistice, ai libertăţii de creaţie. Volumul are în vedere perioada de după 1971 când a început „revoluţia culturală” a lui Ceauşescu, până la cel de-al treilea Congres al Educaţiei Politice şi Culturii Socialiste, care a avut loc în 1987. Rapoartele care – asamblate – au format acest volum sunt redactate „pe viu” între 1969 şi 1987 şi analizează evenimentele interne ce aveau loc în România acelor timpuri.

vineri, 28 iunie 2013

Expoziție „Ada Kaleh, insula visului şi a uitării”


Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române, având susţinerea Uniunii Democrate Turce din România, readuce în atenţia publicului bucureştean insula Ada Kaleh, un loc neasemuit şi plin de viaţă, acoperit, în 1971, de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I, de pe Dunăre.

Apariție editorială: State and Minority in Transylvania, 1918-1989: Studies on the History of the Hungarian Community

Volumul coordonat de către Hunyadi Attila Gábor a apărut la Editura Columbia University Press, New York, în 2012 şi include 23 de studii care acoperă tematici precum strategiile politice şi autoorganizarea minoritară, politicile opresive, formele de rezistenţă etc.

Apariție editorială: Gavril Dejeu, Pe firul evenimentelor

Volumul semnat de Gavril Dejeu, lider al PNȚCD, parlamentar al acestui partid și ministru de Interne, în prezent avocat în Sibiu, prezintă mai multe episoade importante din istoria recentă a României: ocupația horthyste din Transilvania de Nord și uciderea tatălui său de armata maghiară, fenomenul rezistenței anti-comuniste, în contextul în care fratele său, Alexandru Dejeu, lider al grupului Capotă - Dejeu a fost executat în Penitenciarul Gherla din cauza opoziției sale la noul regim). De asemenea, sunt relatate aspecte de culise despre funcționarea Justiției în anii comunismului și din viața politică de după 1990, inclusiv manevrele care au dus la mineriadele din timpul Guvernării CDR și implicit la demisia sa din Guvern.

luni, 24 iunie 2013

Expoziție „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității”


Joi, 27 iunie, orele 17, la Biblioteca Națională a României va ave loc vernisajul expoziției „Regele urmărit”.
Expoziția este organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Asociația „General Nicolae Rădescu” și poate fi vizitată în perioada 27 iunie - 27 iulie 2013, între orele 10-18.