StatCounter

joi, 5 mai 2011

Film despre viaţa şi moartea preotului-profesor Pálfi Géza

 Personalitate marcantă a catolicilor de naţionalitate maghiară din perioada regimului condus de Nicolae Ceauşescu, preotul-profesor Pálfi Géza a murit în condiţii misterioase la 13 martie 1984 într-un spital din Târgu-Mureş.
Încă de la începutul anului 1984, în mediul catolic din ţară şi din străinătate s-a răspândit zvonul că în decembrie 1983 Pálfi Géza, care funcţiona atunci ca preot în Odorheiu Secuiesc, fusese bătut crunt de ofiţerii de Securitate după ce, în timpul predicilor ţinute de Crăciun criticase deschis regimul comunist.
După decesul preotului, scandalul a luat amploare internaţională, de circumstanţele morţii sale interesându-se nu doar mass-media şi organizaţiile internaţionale ci şi personalităţi religioase şi politicieni importanţi din Occident. În anumite cercuri catolice din ţară şi din străinătate, Pálfi Géza mai este numit şi astăzi „martirul Crăciunului”.
Controversele iscate de moartea suspectă a parohului din Odorheiu Secuiesc i-au determinat pe istoricii Denisa Bodeanu, Novák Csaba Zoltán şi pe regizoarea Ágnes Maksay să demareze un proiect care are drept scop o carte (în limba română şi în limba maghiară) şi un film despre preotul-profesor Pálfi Géza.
Filmul Dosarul Filip - viaţa sub observaţie a lui Pálfi Géza, realizat de Ágnes Maksay, a fost prezentat recent la emisiunea în limba maghiară de la TVR şi poate fi vizualizat aici.

Serile Filmului Românesc la Iaşi


Serile Filmului Românesc se află la a doua ediţie. Pe parcursul a cinci seri, la Cinema Republica din Iaşi vor rula doar filme româneşti, dintre cele mai noi sau mai premiate pelicule. După terminarea filmului, invitaţii prezenţi, regizori şi actori, vor purta o discuţie liberă despre filmul în cauză şi proiectele viitoare.
Preţ de intrare (pe film): 2 lei
Preţ de intrare (tot festivalul): 10 lei

Programul pe zile: