StatCounter

luni, 28 martie 2016

„Orfanii lui Ceaușescu după 20 de ani”: prezentare de carte, documentar și expoziție de fotografie la ICR

„Miercuri, 30 martie 2016, de la 15.00, la Institutul Cultural Român din București (Aleea Alexandru 38) va avea loc evenimentul «Orfanii lui Ceaușescu după 20 de ani», care va include prezentări de carte, proiecție de film documentar și vernisajul expoziției omonime. Evenimentul este organizat de Asociația Federeii în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Casa de editură Max Blecher.

Apariție editorială: Vadim Guzun (editor), Rädda Barnen şi Securitatea: documente româno-suedeze, 1946-1949

„Cel de-al cincisprezecelea volum din seria Afaceri Orientale cuprinde documente din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi din Arhiva Naţională a Regatului Suediei din perioada 1946-1949 pe tema acţiunii Rädda Barnen de salvare a zeci de mii de copii înfometaţi din România. Sursele inedite incluse în Rädda Barnen şi Securitatea relevă şi mecanismul contraacţiunii serviciilor secrete române: urmărirea, intimidarea delegaţilor suedezi şi ai altor organizaţii umanitare, racolarea colaboratorilor autohtoni, obstrucţionarea, forţarea încheierii misiunii şi părăsirea ţării, aflată la începutul procesului de sovietizare.”

Expoziție: „Crini printre zăbrele”. Destine de femei în represiunea totalitară


„Expoziția documentară prezintă destinele a 13 femei care au cunoscut abuzurile și teroarea aparatelor represive ale celor trei dictaturi cunoscute de România în secolul XX. Fie că au militat în Mișcarea Legionară, fie că au fost doar soții sau surori ale unor fruntași legionari, ori au participat activ la rezistența anticomunistă, aceste ființe gingașe au suportat arestările, anchetele, detenția și, în unele cazuri, chiar moartea în condiții bestiale. Unele din ele au născut în închisoare copii ce au devenit deținuți politici chiar de la naștere.