StatCounter

sâmbătă, 3 martie 2012

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Gavril Vatamaniuc

Gavril Vatamaniuc, unul dintre cei mai cunoscuţi partizani anticomunişti s-a stins din viaţă la 1 martie 2012 în Frasin, Suceava.
S-a născut la 25 noiembrie 1924 în Suceviţa, într-o familie de agricultori. A urmat 7 clase şi s-a ocupat cu agricultura până a fost înrolat. Ca sergent major de jandarmerie, Gavril Vatamaniuc a intrat în conflict cu ofiţerul politic, motiv pentru care a fost îndepărtat din armată şi pus sub urmărirea Securităţii. De teama arestării, s-a înarmat şi la 25 noiembrie 1949 a plecat în pădurile Suceviţei. Prima iarnă a petrecut-o singur, într-un bordei construit de el, cu alimente primite de la familie. În vara anului 1950, i s-au ataşat doi consăteni, fraţii Ion şi Gheorghe Chiraş, urmăriţi şi ei de Securitate.
Activitatea grupului a constat în tipărirea şi răspândirea de manifeste, distrugerea manifestelor de propagandă comunistă din Suceviţa, propaganda de la om la om şi chiar la grupuri de muncitori forestieri.
Deşi Securitatea, a infiltrat informatori printre muncitori şi unii pădurari erau chiar agenţi, majoritate localnicilor îi simpatizau pe partizani, le dădeau mâncare şi informaţii. În felul acesta au reuşit să supravieţuiască o perioadă de timp atât de îndelungată, în condiţiile în care satele din care proveneau erau sub controlul Securităţii, iar rudele şi prietenii erau arestaţi.
În 18 ianuarie 1955 un pădurar a depistat locul unde partizanii îşi construiseră bordeiul şi a sesizat Securitatea. O companie de la Botoşani a înconjurat zona şi a atacat bordeiul în care se aflau numai Gavril Vatamaniuc şi Vasile Motrescu. În urma schimbului de focuri trei securişti au fost ucişi, iar cei doi au scăpat din încercuire.
La 17 octombrie 1955 a fost prins Vasile Marciuc, din Suceviţa, iar în urma anchetei a declarat locul unde se afla ascuns Vatamaniuc. La 18 octombrie 1955 acesta a fost arestat în satul Voievodeasa, judecat la 30 iulie 1956 şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, pedeapsă redusă ulterior la 25 de ani muncă silnică. A executat pedeapsa în închisorile Suceava, Jilava, Văcăreşti, Aiud, Botoşani, Gherla. A fost eliberat la 3 august 1964.
Grupul din care a făcut parte Gavril Vatamaniuc a activat în zona Suceviţa, în perioada: 25 noiembrie 1949 - 13/14 ianuarie 1958 (arestarea lui Vasile Motrescu), fiind, prin urmare, unul dintre cele mai longevive organizaţii de luptători anticomunişti care au activat în munţii României.
Ca şi alţi supravieţuitori ai terorii comuniste, şi Gavril Vatamaniuc şi-a împărtăşit experienţele de partizan după 1989. Astfel a apărut volumul de interviuri semnat de Constantin Hrehor, Muntele mărturisitor. Anii rezistenţei / Anii suferinţei. Dialog cu Gavril Vatamaniuc, erou al Rezistenţei armate din munţii Bucovinei, Timpul, Iaşi, 2002; Apologeticum, 2004; De asemenea, un volum deosebit de interesant despre anii în care a fost fugar este şi cel îngrijit de Adrian Brişcă, Jurnalul unui partizan: Vasile Motrescu şi rezistenţa armată din Bucovina, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti, 2005.
Nu l-am cunoscut personal, dar am avut privilegiul să îl aud vorbind cu ocazia conferinţei „Gavril Vatamaniuc - Memoria vie a spiritualităţii româneşti” organizată de Fundaţia „Arsenie Boca” în 17 decembrie 2010. 
M-a impresionat atunci prin simplitatea, sinceritatea şi profunzimea discursului, cum puţini foşti luptători în munţi sau deţinuţi politici pe care i-am intervievat sau i-am auzit vorbind au reuşit. A spus atunci că la el acasa, la Frasin, este binevenit oricine. Că are o casă mare şi e mereu bucuros de oaspeţi. Mi-am spus atunci, în gând, că nu am fost niciodată în Suceava, binecunoscută pentru peisajele deosebite, şi că, de ce nu, aş putea odată să mă duc şi „să onorez” invitaţia făcută unui întreg auditoriu. Nu am fost încă în judeţul Suceava şi nu ştiu când o să ajung pe-acolo. Dar un lucru ştiu sigur, că fără Gavril Vatamaniuc, cel puţin pentru mine, zona Sucevei este mai săracă în simboluri.
Cei interesaţi pot găsi on line volumul Muntele mărturisitor şi alte mărturii video cu Gavril Vatamaniuc pe site-ul procesulcomunismului.
De asemenea, descrierea înfruntării cu Securitatea de la Bâtca Corbului, din 1955, poate fi citită în ediţia din 2 martie 2012 a ziarului România Liberă.