StatCounter

luni, 5 august 2013

Apariție editorială: Dorin Cimpoeșu, Regimul post-totalitar din Republica Moldova (1990-2012)


„În cei peste peste douăzeci de ani care fac obiectul analizei noastre, şi care în cea mai mare parte au trecut de la declararea Independenţei, la conducerea Republicii Moldova s-au succedat 6 guvernări:
·           guvernarea agrariano-frontistă (1990 - 1994);
·           guvernarea agrariano-socialistă (1994 - 1998);
·           guvernarea A.D.R., de centru-dreapta (1998 - 1999);
·           guvernarea de tranziţie, Dumitru Braghiş (1999 - 2001);
·           guvernarea(restauraţia) comunistă (2001 - 2009);
·           guvernarea A.I.E., de centru-dreapta (2009 - 2012).
La o simplă analiză comparată se poate observa, pe de o parte, că în cea mai mare parte a perioadei(18 ani), Republica Moldova a fost condusă de partide de stânga şi extrema stângă si doar un interval de timp foarte scurt(4 ani) de partide democratice de centru-dreapta.

Apariție editorială: Cristina Nedelcu, Politica României față de Problema Palestiniană. 1948-1979

„Subiectul lucrării de faţă priveşte Politica României faţă de Problema palestiniană în perioada cuprinsă între anii 1948-1979, accentele principale urmând să cadă asupra relaţiilor cu grupările palestiniene care au întreținut legături cu reprezentanții români, fără însă a părăsi contextul arab oriental. În ceea ce ne privește, considerăm că, mai ales în perioada menționată mai sus, nu se poate vorbi de o distanțare a Palestinei de țările arabe vecine. Dimpotrivă, în aceste țări, ca urmare a evoluțiilor interne (spre exemplu, existența unui grup numeros de refugiați palestinieni, găzduirea și/sau sprijinirea în unele cazuri a structurilor care și-au asumat lupta pentru eliberarea Palestinei, etc.), se pot identifica situații chiar de interiorizare a luptei pentru eliberarea teritoriilor palestiniene, ceea ce explică de ce am acordat pe parcursul materialului atenție deosebită și Siriei, Egiptului sau Iordaniei.

Apariție editorială: Sorin Turturică, Aviatoarele României. Din înaltul cerului în beciurile Securităţii

„Am citit manuscrisul acestei cărţi cu sufletul la gură. Am rămas uimit să constat că în arhivele fostei Securităţi se află atât de multe informaţii despre primele aviatoare ale României. Autorul a făcut o cercetare aprofundată şi a reuşit să pună în pagină o poveste care va trezi în orice cititor o emoţie puternică. Recomand această carte tuturor! (Prof. univ. dr. Valeriu Avram)”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Militare.