StatCounter

miercuri, 29 ianuarie 2014

Apariție editorială: Ștefan Agopian, Scriitor în comunism (niște amintiri)

„În volumul său de amintiri, Ștefan Agopian schițează traseul pe care un tânăr din România comunistă trebuia să-l parcurgă dacă dorea să publice și să fie recunoscut ca scriitor. Pentru el, a fost un drum sinuos, cu multe obstacole și o lungă perioadă de așteptare până la apariția primei cărți. A fost student, felcer în armată, apoi șomer – timp în care a stat mai mult ascuns, pentru a nu fi prins de Miliție și acuzat de parazitism – însă nu s-a demoralizat, fiind convins că destinul său este să ajungă scriitor. Pe parcurs a cunoscut personalități ale vieții culturale din acea vreme, ca Eugen Negrici, Radu Tudoran, Paul Georgescu, Adriana Bittel, Marin Preda sau Nichita Stănescu, căruia i-a fost, de altfel, bun prieten. În Scriitor în comunism Ștefan Agopian ne oferă o descriere plină de umor a drumului său prin viață, presărată cu dezvăluiri picante despre unii reprezentanți de marcă ai literaturii române.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom.

Apariție editorială: Alice Voinescu, Jurnal, vol. I-II

„Început în 1929, la sugestia lui Roger Martin du Gard, în cadrul uneia dintre numeroasele întâlniri de la Pontigny la care a fost invitată, și continuat, cu scurte întreruperi, până în preajma dispariției sale, jurnalul lui Alice Voinescu cuprinde însemnări despre evenimente și personalități din perioada interbelică și postbelică. Printre cei ce-și găsesc locul în paginile cărții se numără Nicolae Iorga, George Enescu, Regina Maria, Gala Galaction, Marietta Sadova, dar și oameni de cultură de prim ordin din afara țării ca Andre Gide, Roger Martin du Gard, Paul Langevin, François Mauriac, Ernst Robert Curtius, cu o parte dintre aceștia autoarea susținând și o bogată corespondență.”

Apariție editorială: Mircea Diaconu, La noi, când vine iarna (ediție revăzută


„Văzuta prin ochii unui copil, viața pare mai frumoasă. Iar dacă puștiul care locuiește într-un sat din perioada obsedantului deceniu devine naratorul-personaj al unui roman, tragismul epocii este anulat de situațiile comice create de naivitatea perspectivei acestuia. Fiorul primei iubiri pentru o fetiță din vecini înflorește între castele imaginare și aventuri în natură, locul în care trăiește este un colț de paradis, iar lucruri mărunte, precum o pijama nouă, pantalonii largi „de oameni mari” sau bomboanele fondante, sunt cele mai mari bucurii ale vieții. Totul se schimbă însă când tatălui i se înscenează o infracțiune, iar băiețelul, fratele mai mare și mama lor devin persoane indezirabile. Ceea ce nu-l împiedică pe protagonist să dea dovadă de un curaj și un spirit de sacrificiu care ar face cinste și unui adult. Un roman cu unchi și mătuși, cu bunici și vecini – unii îngeri protectori, alții demoni cu chip uman –, în care un suflet inocent ne arată că binele din oameni poate învinge și în cele mai întunecate vremuri.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom.

Apariție editorială: Gina Stoiciu, Exilul. Viața în fragmente


„Încrucișare de destine, de drumuri și de întâmplări, părăsirea României în 1980 devine pentru Gina Stoiciu un reper al celorlalte momente ale vieții sale: anii dinaintea exilului, azilul politic în Grecia, alegerea Canadei ca țară de rezidență, adaptarea, inventarea unei noi vieți, căderea comunismului și întoarcerile periodice în România. Aceste etape sunt descrise și din perspectiva altor români care au ales să emigreze, surprinzând condiția și angoasele „străinului”, diferențele culturale, dificultățile de adaptare și de integrare profesională, dar și bucuriile și satisfacțiile trăite în țara de adopție.”

Apariţie editorială: Alexandru-Murad Mironov, Vremea încercărilor. Relaţiile româno-sovietice, 1930-1940

Sub egida Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului a apărut volumul semnat de Alexandru-Murad Mironov, Vremea încercărilor. Relaţiile româno-sovietice, 1930-1940.
Cartea are 484 pagini și poate fi achiziționată la prețul de 25 lei de la sediul INST (Bucureşti, str. Arh. Gr. Cerchez nr. 16, sect. 1, tel. 021 230 69 92).