StatCounter

luni, 22 iulie 2013

Apariție editorială: Corina Bernic, Ernest Wichner, La început a fost dialogul. Grupul de Acțiune Banat și prietenii. Poezii, proza, polemici

Înființat in 1972, Grupul de Acțiune Banat a reunit autori de limbă germană din Timișoara care doreau să creeze o literatură neconvențională. Scrierile lor, critice la adresa regimului comunist, au atras atenția autorităților și, în consecință, Grupul a fost desființat în 1975. Antologia conține texte deja apărute și inedite ale membrilor grupării și ale apropiaților lor, fotografii, dialoguri, interviuri, precum și texte ale unor scriitori timișoreni despre Grupul de Acțiune Banat.

Apariție editorială: Joachim Gauck, Iarnă-n Vară, Primăvară-n Toamnă

În „Iarnă-n Vară, Primăvară-n Toamnă” Joachim Gauck își rezumă, limpede și calm, întreaga viață, de la copilăria cu tatăl deportat în URSS (fără a fi fost nazist) la îndelungata perioadă în care și-a transformat amvonul într-o baricadă de la înălțimea căreia le distribuia enoriașilor săi demnitate, revoltă și speranță; de la complicata și esențiala activitate de descifrare a dosarelor, în cadrul instituției căreia i-a fost și creier, și suflet, și care îi poartă neoficial numele, la alegerea sa ca președinte al Germaniei. Acest ultim pas, făcut peste prăpastia ce desparte de obicei societatea civilă de clasa politică, întregește destinul emoționant al unei personalități pentru care ideile și faptele nu s-au contrazis niciodată. A fi președintele Germaniei nu e pentru fostul pastor Gauck o onoare mai mare decât este pentru Germania onoarea de a-l avea președinte pe gânditorul și organizatorul Institutului Gauck. 
Informații preluate de pe site-ul Editurii Curtea Veche.