StatCounter

sâmbătă, 9 martie 2013

Apariție editorială: Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965)



Marius Silveşan şi-a propus să reconstituie o perioadă foarte dificilă din istoria României, cea a anilor de început ai comunismului, din perspectiva evoluţiei bisericilor baptiste. Trebuie precizat de la început că e vorba de o istorie confesională, scrisă de un membru al comunităţii baptiste, dar în acelaşi timp, trebuie subliniat faptul că e o istorie scrisă cu obiectivitate ştiinţifică şi cu respectarea tuturor cerinţelor deontologiei profesionale. Privirea dinlăuntru pe care autorul o poate avea asupra subiectului abordat îi permite să înţeleagă mai bine fenomenele şi să le explice pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acestea. În acelaşi timp, formaţia sa de istoric, dobândită în cadrul Universităţii din Bucureşti, îl ajută să depăşească uşor capcanele adeziunii la confesiunea din care face parte şi să-şi „facă meseria” în mod corect şi echilibrat.
Lucrarea are la origine teza de doctorat susţinută de autor în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Din ea cititorii pot afla care este specificul confesiunii baptiste printr-o serie de precizări foarte utile, în contextul în care identitatea acestei comunităţi nu este foarte bine cunoscută şi cu atât mai puţin înţeleasă de către majoritatea românilor; care erau mijloacele prin care, îmbinând presiunile, hărţuielile administrative, reglementările juridice, represiunea, dar şi oferirea de aparente avantaje, autorităţile comuniste au încercat să controleze şi să diminueze activitatea comunităţilor baptiste din România; care au fost reacțiile comunităţii şi ale indivizilor la acţiunile oficialităţilor (unele de supunere, altele de eludare a constrângerilor, prin opoziţie mai mult sau mai puţin deschisă). O parte importantă a lucrării analizează fenomenele de rezistenţă la represiunea comunistă, dar şi pe cele de cedare şi de colaborare cu instituţiile statului comunist, între care un loc aparte îl ocupă Securitatea.
Cei interesați pot găsi mai multe detalii despre carte pe site-ul editurii Cetatea de Scaun, iar mai jos cuprinsul lucrării.