StatCounter

miercuri, 21 mai 2014

Masă rotundă: Germani contra valută

„Mai bine de 20 de ani, între Germania Federală și România a existat o înțelegere secretă. În plin Război rece, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu le-a permis cetățenilor de origine germană să plece în Germania Federală – în schimbul unei recompense per capita. „Canalul top secret“, cum i se spunea la Bonn, a costat Germania Federală miliarde, valută cu care guvernul de la București și-a plătit datoria externă. În jur de 250.000 de persoane, o mare parte a minorității germane din România, și-au părăsit în acest fel țara.
Pe baza interviurilor cu politicieni, negociatori și emigranți, filmul documentar „Paşaport de Germania” analizează această tranzacție. Invităm realizatorii filmului la o discuție cu persoanele implicate și vă prezentăm secvențe din documentar.
Invitați vor fi Răzvan Georgescu (regizor), Alexandru Solomon (producător), Prof. Vinitilă Mihăilescu (SNSPA) şi Bruno Gross (Goethe-Institut).”
Evenimentul va avea loc în 23.05.2014, ora 15:00 la Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Sala Teatrelli, Piata Alexandru Lahovari, nr. 7.
Informații preluate de pe site-ul Institutului Goethe.