StatCounter

miercuri, 5 octombrie 2011

Alexandru Petria: „Scrisoare deschisă către Parlamentul României. Paul Goma nu merită cetăţenia română?”

Poetul şi publicistul Alexandru Petria a redactat o scrisoare deschisă către Parlamentul României în care solicită redarea cetăţeniei române pentru Paul Goma. Redau mai jos textul acestei scrisori.
Scriitorul Paul Goma a împlinit, în 2 octombrie 2011, 76 de ani. Este o parte a istoriei noastre. Un veritabil erou în viaţă.
Societatea românească are o datorie uriaşă faţă de această personalitate. Nici până în prezent nu i s-a redat cetăţenia română, retrasă de regimul comunist în 1977, după ce a fost expulzat din ţară.
Nu este destul că despre dizidenţa sa se vorbeşte în manualele de istorie şi in Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.  E nevoie şi de un gest concret. De redarea efectivă a cetăţeniei.
Parlamentul României are căderea morală să iniţieze o lege pentru reglementarea situaţiei lui Paul Goma. Este ştiut că celebrul disident doreşte cetăţenia română, însă nu vrea s-o solicite formal, pe considerentul că n-a cerut să-i fie retrasă. Actualmente are statut de azilant politic în Franţa.
E timpul să se repare o nedreptate incalificabilă. Paul Goma onorează România.
Text redactat de Alexandru Petria.
Textul şi lista semnatarilor scrisorii pot fi vizualizate pe blogul personal al lui Alexandru Petria.