StatCounter

joi, 9 mai 2013

Apariție editorială: Liviu Tofan, „Șacalul Securității. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc”

„München, 21 februarie 1981, ora 21.50: o explozie înfiorătoare, așa cum orașul german nu mai trăise de la al Doilea Război Mondial, zguduie sediul postului de radio Europa Liberă. După trei decenii de la atentat, excepționala carte Șacalul Securității. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc spune povestea absconsă a relației dintre gruparea teroristă și Securitatea lui Ceaușescu, dezvăluind amănunte inedite ale atentatului de la München.
Cum a ajuns Securitatea să lucreze cu cel mai rău famat terorist al timpului? În ce operațiuni? Cât și cum a plătit? Cum se face că afaceri oneroase și atentate teroriste asupra statelor occidentale au fost puse la cale la București? Liviu Tofan își surprinde cititorul prin detaliile demne de roman polițist, probate însă cu documente din toate colțurile lumii: operațiuni ultrasecrete, afaceri de contraspionaj, percheziții conspirative, atacuri distrugătoare, atentate cu colete-capcană, bani negri, anchete mușamalizate.
Ceea ce nu au reușit autoritățile române postcomuniste în două decenii – alcătuirea unui rechizitoriu revelator pentru trimiterea în fața justiției a capilor Securității pentru complicitatea cu gangsterul terorist revoluționar Carlos Șacalul – a izbutit Liviu Tofan. O carte captivantă, o analiză minuțioasă care îmbină cercetarea istorică cu jurnalismul de investigație.” (Andrei Muraru)
Din cuprins:

Apariție editorială: Florin Dobrescu, „Virgil Velescu în arhivele Securității”


A apărut la editura Sânziana volumul de documente despre exilul românesc, „Virgil Velescu în arhivele Securității”, îngrijit de Florin Dobrescu.
Personajul principal al cărții, Virgil Velescu, s-a născut 10 martie 2014 în Bacău și a decedat în 2006.
El a avut un rol-cheie în determinarea atitudinii adoptate după 1945 de autoritățile americane de ocupație din Europa de Vest, respectiv imunitatea politică și penală a membrilor Mișcării Legionare, premisă fără de care nu ar fi fost posibilă libertatea de acțiune de care aceștia s-au bucurat până în 1989 și ulterior în Occident, fără de care nu ar fi existat acțiunile serviciilor secrete ale SUA de instruire și parașutare a unor voluntari legionari în România ocupată de sovietici, pentru misiuni informative și de sprijinire a rezistenței din munți.