StatCounter

luni, 27 ianuarie 2014

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Cicerone Ionițoiu


În dimineața de 26 ianuarie 2014 la stins din viață la Paris Cicerone Ionițoiu, fost deținut politic, opozant al regimului comunist, unul dintre cei mai importanți cercetători și publiciști despre comunismul românesc.
L-am cunoscut în urmă cu mulți ani, la unul dintre Simpozioanele organizate de Fundația Academia Civică la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației. Ne-am reîntâlnit ulterior, la 1 iulie 2007 în casa unui prieten bun al domniei sale, Liviu Tudoraș, și el fost deținut politic. Deși eram un tânăr cu preocupări în cercetarea trecutului recent iar dânsul un „consacrat”, atât datorită anilor petrecuți în arhive cât și în închisori, m-a surprins că era la curent cu modestele mele realizări. M-a uimit, de asemenea, memoria sa extraordinară. I-am pomenit o serie de nume de care eram interesat (fără rezonanță în „istoria mare”), și cu promptitudine mi-a oferit o serie de informații despre ele.
Numeroasele sale volume și studii mi-au fost extrem de utile în cercetările pe care le-am realizat, iar mai târziu am avut șansa de a mă ocupa, ca îngrijitor, de memoriile sale (Memorii. Volumul I. „Din ţara sârmelor ghimpate”, Polirom, Iași, 2009, împreună cu Andrei Lascu și Memorii. Volumul II. „Drama României văzută din exil”, Polirom, Iași, 2011).
Amintiri  deosebite am, de asemenea, de la o vizită pe care am făcut-o împreună cu el și cu Andrei Lascu la Jilava, unde, în fața camerei de filmat, ne-a relatat o parte din experiența sa de detenție din temutul penitenciar.
Plecarea lui dintre noi este o mare pierdere pentru istoriografia românească, pentru că încă avea în lucru o serie de lucrări.
Va fi înmormântat la Paris, departe de țara pe care a iubit-o, și de unde a fost nevoit să plece.
Pentru cei interesați, voi prezenta mai jos câteva repere biografice și o listă cu principalele sale publicații.