StatCounter

joi, 15 octombrie 2009

Expoziţia „Numitorul comun: moartea”

Expoziţia a fost realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Fundaţia Konrad Adenauer, a beneficiat de sprijinul Projects Abroad şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi prezintă 9 acţiuni de exhumare ale unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate în anii ’50. Aceste acţiuni au avut loc în urma solicitările urmaşilor şi au fost desfăşurate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România în perioada 2006-2009.

Cazurile prezentate în expoziţie sunt: Spermezeu şi Hălmăsău (Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti şi Băieşti (Hunedoara), Odoreu (Satu Mare), Nepos (Bistriţa-Năsăud), Băieşti (Hunedoara), Muşca, Sălciua, Câmpeni (Alba).

Expoziţia cuprinde obiecte descoperite asupra celor împuşcaţi, fotografii (de familie, din arhivele fostei Securităţi, din timpul acţiunilor de exhumare) imagini video de la exhumări şi interviuri cu urmaşii sau cu persoane care i-au cunoscut pe cei executaţi. Grupul ţintă este reprezentat de elevi de liceu, studenţi, dar şi de cei care au cunoscut în mod direct perioada comunistă, dar ştiu mult prea puţin despre victimele directe ale Securităţii din anii ’50.



Expoziţia va fi prezentată în acest an în Cluj-Napoca şi Bucureşti, urmând ca în anul viitor să fie prezentată şi în alte localităţi importante din ţară şi din străinătate.

La Cluj-Napoca expoziţia va fi vernisată în 21 octombrie, ora 14.30 la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2, şi va fi deschisă în perioada 21 octombrie - 8 noiembrie 2009.