StatCounter

joi, 2 iunie 2016

Apariție editorială și lansare: Revista „Memoria”, nr. 95

Mă bucur să anunț apariția numărului 95 al Revistei „Memoria”. Acesta va fi lansat luni 6 iunie 2016, orele 17.00 la Ateneul Român, Sala Mică.
Lansarea este organizată de Fundația Culturală „Memoria” și Filarmonica „George Enescu”
Vor participa: Andrei Dimitriu, Nicolae Constantinescu, Hadrian Steklatsch (München), Sorin Lavric. Moderator: Micaela Ghițescu
Accesul se face pe bază de invitație pe la intrarea principală.
Pentru cei interesați de revistă redau mai jos și cuprinsul acesteia:

Apariție editorială: Adriana Cupcea, Manuela Marin, Metin Omer, Seminarul Musulman din Medgidia. Documente și memorie/The Muslim Seminary of Medgidia: Documents and Memory


Volumul reunește trei studii semnate de Adriana Cupcea, Manuela Marin și Metin Omer despre istoria uneia dintre cele mai importante instituții ale comunității musulmane din Dobrogea, Seminarul din Medgidia, în trei perioade distincte: cea antebelică și interbelică, cea comunistă, cea de după 1989. Introducerea este semnată de profesorul Kemal Karpat.
Volumul bilingv (română/engleză) a apărut la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj Napoca.

Apariție editorială: Vlad Mitric, Arhitecți în recluziune. Interviuri și documente


„Sensul lucrării de față este unul fără echivoc. Alături de izvoarele arhivistice și menționările din lucrările memorialistice, apelul la istoria orală este metoda indispensabilă de analiză a temei propuse – destinul individual al arhitecților care au cunoscut forma cea mai dură a represiunii, respectiv detenția politică. Astfel, acest volum prezintă viziunea proprie și directă a celor opt arhitecți foști deținuți politic care mai erau în viață la nivelul anului 2012, cu regretul dispariției anterioare a tuturor celorlalți.”

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Virgil Totoescu



S-a născut la 23 iulie 1921 în localitatea Măriţei, judeţul Suceava. A fost arestat la 23 iunie 1948 pentru apartenență la Mișcarea Legionară și condamnat la 12 ani muncă silnică. A executat pedeapsa în închisorile Sighişoara, Aiud, Baia Sprie, Periparava. A fost eliberat la 23 iunie 1962. Un interviu cu Virgil Totoescu realizat de Alexandru Matei la 7 februarie 2008 în Siret, Suceava a fost publicat în volumul IV din seria Experiențe carcerale în România comunistă.

Bookfest 2016 - evenimente editoriale în legătură cu istoria recentă


A XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc în perioada 1-5 iunie, la pavilioanele C1, C2, C4 și C5 de la Romexpo. 
Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.
Pentru cei interesaţi, aici pot găsi programul evenimentelor editoriale de la Bookfest 2016.
Am făcut şi o selecţie a evenimentelor care au legătură cu istoria recentă. Probabil sunt mai multe, dar din cauză că nu sunt descrise cărţile, nu am reușit să-mi dau seama de asta.