StatCounter

miercuri, 9 octombrie 2013

„Seria neagră: Torționarii”, din Memorialul Durerii la TVR 2


„Începând din 12 octombrie, timp de 8 săptămâni, la TVR 2, de la ora 16.00, se difuzează «Seria neagră: Torționarii», din Memorialul Durerii. Vor apărea, în fața tuturor, Nicolschi, Ciolpan, Crăciun, Liviu Borcea, Rafila, Vișinescu, nume ale groazei și ororii. I-am filmat față în față, cu aprobarea lor, nu cu camera ascunsă, iar mărturiile lor au fost alăturate celor obținute de la victimele lor. E bine să nu-i uităm pe acești satrapi și e obligatoriu să nu-i uitam pe eroi, pe cei care au spus «NU» când mulți alții au tăcut din gură sau au spus «DA».”
Informații preluate de pe pagina de facebook a d-nei Lucia Hossu-Longin.

Premiera filmului documentar „Afacerea Tănase. Leapșa pe murite”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță lansarea filmului documentar „Afacerea Tănase. Leapșa pe murite”, în regia lui Ionuț Teianu, o reconstituire a senzaționalei afaceri de spionaj care a ținut prima pagină a presei pariziene în vara anului 1982. Premiera va avea loc luni, 14 octombrie, orele 19.00, la Institutul Francez din București, Sala Elvira Popesco (Blvd. Dacia nr. 77).

„Pace și Agricultură” - un proiect european pentru pace și agricultură sustenabilă la comemorarea a 25 de ani de la căderea Cortinei de Fer



Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este partener principal în proiectul Peace and Agriculture, iniţiat de Ministerul Alimentației, Agriculturii și Protecției Consumatorilor și de Asociația „FriendenBrot” din Germania şi implementat în România de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care își propune să promoveze și să păstreze proaspătă în conștiința publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea și fericirea oamenilor nu se pot realiza decât pe timp de pace.

Focus: Holocaust. Documentare împotriva uitării


„Iarăși Holocaust, se vor auzi niște voci?! Și totuși, în România nu s-a vorbit niciodată prea mult despre acest subiect. Național-comuniștilor nu le plăcea și, după 1990, altele au fost prioritățile. Iarăși ne indispuneți cu deportări și pogromuri împotriva evreilor și romilor, vor spune alții?! Dar dacă măsurăm prezența discursului rasist și xenofob în societate și în presă, nu mai avem nevoie de alte argumente.
O selecție de documentare puternice, însoțite de dezbateri și ateliere pentru profesori și elevi, încearcă să creeze un context pentru rememorare, împotriva uitării și a negării. Expoziția „Pogromul de la Iași”, prezentată în premieră la București, aduce la lumină filmul tulburător al evenimentelor din iunie 1941. Nimic nu este mai imprevizibil decât trecutul, spunea Orwell. Cunoscându-l, vom avea mai puține surprize în viitor.”
Pentru cei interesați redau mai jos programul evenimentelor.