StatCounter

sâmbătă, 24 septembrie 2016

Apariție editorială: Vadim Guzun, Valeriy Vlasenko (editori), Anchetat de SMERȘ: asul SSI și liderul emigrației ucrainene din România în dosarele SBU, 1944-1947


Volumul „reprezintă rezultatul continuării cercetării destinului tumultuos și tragic al unuia dintre cei mai importanți ofițeri de informații ai Armatei Române, în același timp lider al emigrației ucrainene de orientare naționalist-democrată din România – Hnat Ermilovici Porohivski. 

Apariție editorială: History of Communism in Europe, vol. 6/ 2015, cu tema (Dis)Embedding. The Institutionalization of the Social Memory of Totalitarian Pasts: Practices, Politics, Arts


„Europa secolului XX s-a confruntat cu diverse forme de regimuri autoritare sau chiar totalitare. Europa secolului XXI urmăreşte să construiască societăţi democratice şi să înveţe din luptele trecutului, un demers care implică, pe de o parte, o privire atentă şi sinceră asupra istoriei, precum şi o muncă dedicată instituţionalizării diverselor memorii colective din comunităţile europene, pe de altă parte. Întrebarea referitoare la modul în care să ne raportăm la memoria traumatică continuă să stârnească numeroase dezbateri.

Apariție editorială: Ana Enescu, Ideologie, propagandă și manipulare în revistele pentru copii din România (1948-1965)


„Cartea are la bază faptul că regimul comunist din România s-a folosit de revistele pentru copii, prin intermediul unor texte dedicate celor mici, pentru a manipula și falsifica o realitate. Scopul final era construirea omului nou, multiplicarea acestuia la nivelul întregii populații. Propaganda încerca să imprime în mințile copiilor anumite stereotipii, îndoctrinarea fiind asemănătoare cu cea din rândul adulților.”
Mai multe detalii despre volum pe site-ul editurii Universității din București, de unde am și preluat informațiile de mai sus.

Apariție editorială: Codruț Constantinescu, Viața și moartea în Gulag


„Cartea de față nu poate cuprinde decât o mică parte dintre mărturiile lăsate de supraviețuitorii Gulagului. Am preferat să prezentăm nu numai liniile directoare ale vieții și morții în Gulag (suferința, foamea, frânturi de normalitate, ideea de evadare etc.), ci și să-i împărtășim cititorului destinul individual al celor care au avut norocul să supraviețuiască.