StatCounter

vineri, 23 noiembrie 2012

Lansare de carte şi proiecţie de film „Experienţe carcerale în România comunistă”


În 2007, în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România a demarat proiectul „Experienţe carcerale în România comunistă”, care şi-a propus: realizarea de interviuri cu foşti deţinuţi politici; publicarea unor volume de mărturii în care să fie prezentate abuzurile, torturile şi tratamentele inumane aplicate duşmanilor politici şi de clasă, în timpul perioadei 1945-1989; constituirea unei arhive audio-video cu materiale ce pot fi utilizate în cadrul unor viitoare muzee sau în procesul didactic; realizarea de studii şi articole ştiinţifice.
După 5 ani, proiectul a ajuns la final. Rezultatul: peste 190 de interviuri realizate în toate judeţele ţării şi în Bucureşti; 143 de interviuri publicate în 6 volume la Editura Polirom.
Cei interesaţi sunt invitaţi să participe la un eveniment prilejuit de încheierea proiectului, ocazie cu care se va prezenta şi un film documentar de 25 de minute având ca subiect detenţia politică în România comunistă.
Evenimentul va avea loc marţi, 27 noiembrie, ora 17.00, la Uniunea Scriitorilor din România (Calea Victoriei nr. 115)
     Vor lua cuvântul: Octav Bjoza, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Virgiliu Ţârău, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Dinu Zamfirescu (preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER), Cosmin Budeancă (IICCMER).