StatCounter

vineri, 17 august 2012

Nicolae Iuga, „Securitatea, Cezarul şi sfoara de câlţi a lui Elie Wiesel”, Limes, 2012

A apărut la Editura Limes din Cluj-Napoca volumul semnat de Nicolae Iuga, „Securitatea, Cezarul şi sfoara de câlţi a lui Elie Wiesel”, un eseu memorialistic referitor la o perioadă din vreme studenţiei acestuia, când Securitatea i-a întocmit un dosar de urmărire despre care a aflat abia în urmă cu cinci ani.
În paginile cărţii este prezentat, printre alte gânduri ale autorului, o treime din dosarul de urmărire al autorului, întocmit de Securitate în perioada în care acesta era student în capitală. Autorul îl menţionează în paginile cărţii sale şi pe Elie Wiesel, cu care a corespondat la finalul anilor 80.
Nicolae Iuga este doctor în filosofie, scriitor, jurnalist şi cadru didactic la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Volumul a fost lansat la 12 iunie în Baia Mare.
     Informaţii preluate de pe site-ul Maramedia.

Dezbaterea 23 August - Eroi şi Victime

Pentru a marca prima celebrare a datei de 23 august ca zi a comemorării victimelor comunismului şi fascismului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc organizează dezbaterea 23 August - Eroi şi Victime.
    Evenimentul va avea loc miercuri, 23 august 2012, ora 15.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5). La discuţia privind semnificaţiile, consecinţele şi, nu în ultimul rând, percepţiile actuale asupra acestui moment crucial al istoriei secolului XX, vor lua cuvântul Neagu Djuvara, istoric, Adrian Cioroianu, istoric, Adelina Ţînţariu, IICCMER, şi Ştefan Bosomitu, IICCMER.

Mircea Stănescu, Reeducarea în România comunistă (1949-1955). Vol. III: Târgu-Ocna, Ocnele Mari, Canalul Dunăre - Marea Neagră, Polirom, 2012

A apărut volumul al III-lea al seriei Reeducarea în România comunistă, care prezintă cazurile de reeducare din închisoarea-sanatoriu Târgu-Ocna, penitenciarul Ocnele Mari şi lagărele de muncă de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, evidenţiind caracterul inuman al tehnicilor de „demascare”, din perioada de apogeu şi până la „destinderea” de după moartea lui Stalin. Este istoria unor teribile căderi umane şi, în acelaşi timp, a unei impresionante rezistenţe, dar şi o pildă de demnitate.
Cele trei volume ale seriei Reeducarea în România comunistă oferă o istorie completă a reeducării de tip „Piteşti”, de la primele tentative – închisorile Aiud şi Suceava (1945-1949) – până la interzicerea ei oficială. Căutările în arhive şi discuţiile cu foşti deţinuţi au dat naştere acestei lucrări al cărei scop este de a reconstitui, conform autorului, „istoria încercărilor regimului de a reeduca deţinuţii politici, adică de a-i transforma din duşmani (reali sau presupuşi) în aderenţi ai doctrinei şi practicii comuniste”.
Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Despre autor: