StatCounter

marți, 15 martie 2011

Hédi Fried, A treia viaţă, Editura Vremea, 2011

Fiică a unei familii de intelectuali evrei din Sighet, Hédi Fried a fost deportată la Auschwitz împreună cu întreaga familie, în perioada ocupaţiei maghiare a Ardealului de Nord. A supravieţuit, împreună cu sora sa, şi a ales să trăiască în Suedia. Istoria deportarii ei şi cea a inserării dificile într-o nouă societate au fost scrise în două carţi, apărute deja în româneşte (Frânturi dintr-o viaţă. Drumul la şi de la Auschwitz; Întoarcere la viaţă).
Personalitate marcantă a societăţii civile suedeze, Hédi Fried s-a remarcat prin activitatea neobosită pusă în slujba idealului înţelegerii şi bunei convieţuiri între oameni. Eforturile ei de a face cunoscut coşmarul Holocaustului sunt concretizate în volumul Pendulul vieţii.
Pornind de pe poziţiile profesiunii ei de psiholog, autoarea a oferit, de mulţi ani încoace, consiliere şi tratament supravieţuitorilor Holocaustului stabiliţi în Suedia. Organizarea unui centru, în care aceşti oameni suferind de traume profunde să fie întâmpinaţi cu căldură şi înţeleşi, este descrisă, cu talent si seriozitate, în volumul A treia viaţă.
Volumele pot fi comandate online, pe site-ul editurii: www.edituravremea.ro.