StatCounter

joi, 19 aprilie 2012

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Pr. Ioan Glăjar

S-a născut la 24 martie 1929 în Ucea de Jos, jud. Braşov. A urmat clasele primare în localitatea natală, apoi a dat examen la Liceul „Radu Negru” din Făgăraş. A făcut parte din Frăţia de Cruce din cadrul liceului.
A fost arestat în clasa a VII-a de liceu, la 29 iunie 1948. A fost anchetat la Securitatea din Făgăraş şi Braşov. La 17 februarie 1949 a fost  condamnat la 1 an de închisoare. A executat pedeapsa în închisoarea Braşov. A fost eliberat la 30  septembrie 1949.
După eliberare a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu. A primit cu greu post de preot, şi a continuat să fie urmărit de Securitate.
Colegul lui de liceu şi de proces, Victor Roşca, în volumul Moara lui Kalusek, îl descrie astfel: „Era unul dintre adolescenţii în stare să strângă în jurul său o întreagă armată de tineri. El jucase un rol important în întâlnirile noastre şi întreţinerea coeziunii acestui grup de elevi.”
    Pr. Ioan Glăjar a fost înmormântat la Ucea de Jos în 17 aprilie 2012. La funerarii au participat ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care a ţinut şi o cuvântare, majoritatea preoţilor din Ţara Făgăraşului, foşti colegi de liceu, profesori de la Institutul Teologic din Sibiu, cunoscuţi din zonă şi consăteni. Necrologul l-a rostit părintele paroh din Ucea de Jos.