StatCounter

marți, 28 septembrie 2010

Alexandru Moraru (editor), Victimele terorii comuniste în Basarabia, Editura Iulian, Chişinău, 2010


Semnalez cu puţină întârziere apariţia unei culegeri de documente inedite apărută în această vară la Chişinău. Cartea are 444 de pagini şi conţine 307 documente inedite identificate în Arhiva Naţională a Republicii Moldova şi în Arhiva organizaţiilor social-politice a RM (fosta Arhivă a CC al PCM) pe parcursul a mai multor ani de cercetare asupra temei „Crimele comunismului şi rezistenţa antisovietică din Basarabia 1944-1954”.
Structura cărţii este următoarea: 
1.  Devotament faţă de breaslă (scriitorul şi publicistul Victor Ladaniuc despre Alexandru Moraru);
2.  Despre editor (din prefaţă semnată de dr. Gheorghe Buzatu la lucrarea Alexandru Moraru „Basarabia antisovietică”, Editura Demiurg, Iaşi, 2009);
3.  Cuvânt înainte;
4.  Rezumatul celor 307 documente inedite;
5.  Conţinutul documentelor;
6.  P.S Victimele terorii comuniste rămase acasă... în Moldova;
7.  1947: Consecinţele foametei organizate de sovietici (documente şocante după copiile originalelor din Arhiva Naţională a Republicii Moldova); 
8. Cuprinsul.

 Mai multe detalii despre carte la: http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/victimele-terorii-comuniste-din.html

Bucătăria lui Stalin – A existat oare o gastronomie comunistă?


Un dialog între Vasile Ernu şi Irina Gluşcenko, autoarea unei faimoase cărţi despre bucătăria sovietică, Alimentaţia publică: Mikoian şi bucătăria sovietică (Moscova, 2010). Articolul este însoţit de câteva imagini din Cartea despre hrana gustoasă şi sănătoasă, ediţia 1952. Pentru cei care ştiu de penuria de alimente din acei ani atât din Uniunea Sovietică dar şi din celelalte ţări din fostul lagăr comunist, imaginile sunt „delicioase” pentru a ilustra ce înseamnă diferenţa dintre propagandă şi realitate.

Articolul integral la: http://www.criticatac.ro/1233/bucataria-lui-stalin-a-existat-oare-o-gastronomie-comunsita/