StatCounter

joi, 14 iunie 2012

Dezbatere „Memoria comunismului în ţările Europei Centrale şi de Est”

Vineri, 15 iunie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va avea loc dezbaterea „Memoria comunismului în ţările Europei Centrale şi de Est”. Participanţi:Andrei Muraru (preşedinte executiv IICCMER), Dinu Zamfirescu (Preşedintele Consiliului ştiinţific IICCMER), Marius Oprea (IICCMER),  Stejărel Olaru (cercetător, istoric) şi Adam Burakowski (cercetător, Instytut Studiów Politycznych PAN). Evenimentul este organizat de Ambasada Poloniei la Bucureşti în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc - IICCMER şi cu Institutul Cultural Român.
În cadrul dezbaterii se va încerca să se răspundă la întrebările:
Oare generaţiile următoare îşi vor aminti despre totalitarism şi, dacă da, cum li se va forma memoria?
Oare comunismul va face subiectul unor dezbateri publice în următoarele decenii?
Oare va mai încerca cineva să repete nereuşitul şi criminalul experiment comunist?
Accesul publicului la dezbatere este liber.
Informaţii preluate de pe site-ul Institutului Cultural Român.

La Chişinău s-a deschis un muzeu al deportărilor sovietice

La 71 de ani de la primul val de deportări din Basarabia, ce a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a fost inaugurat la Chişinău Muzeul Deportărilor.
Expoziţia inaugurală, intitulată „Moldova sovietică, între mituri şi Gulag”, este alcătuită din peste 700 de documente privind dramele celor peste 60.000 de basarabeni deportaţi în cele trei valuri de ridicări sovietice, în 1941, în 1949 şi în 1951.
Fotografii ale familiilor, scrisori din Gulag, documente, inclusiv din arhiva KGB, privind mecanismul deportărilor, obiecte personale, uniforme şi multe alte exponate întregesc imaginea unei perioade tragice. Atmosfera realistă este întreţinută şi de reconstituirea unui birou de ofiţer NKVD din acea perioadă, cu mobilier şi tehnică din perioada respectivă.
Amplasat în subsolul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie a Moldovei, localul destinat prezentării ororilor comunismului a fost deschis în prezenţa unui numeros public, format din zeci de deportaţi şi membri ai familiilor deportate şi oprimate de comunism, oficialităţi din R. Moldova, dar şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine de la Chişinău.
    Informaţii preluate de pe site-ul Epoch Times, unde cei interesaţi pot găsi mai multe detalii.