StatCounter

vineri, 10 iunie 2016

Apariție editorială: Elis Pleșa, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cultul personalității. (1945-1965)


„În România comunistă, cultul personalităţii s-a manifestat încă din perioada de început, luând o formă bine conturată în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, al cărui cult s-a dezvoltat progresiv, îndeosebi după eliminarea Anei Pauker de la conducerea partidului. În contextul generat de citirea celebrului Raport secret din februarie 1956, Gheorghiu-Dej a fost pentru prima dată contestat direct, chiar în interiorul Biroului Politic, pentru contribuţia substanţială la promovarea propriului cult al personalităţii.

Apariție editorială: Manuela Marin, Nicolae Ceaușescu. Omul și cultul

„Din a doua jumătate a anilor 2000, ziua de Crăciun și cea de  26 ianuarie prilejuiesc un pelerinaj al nostalgicilor după perioada de dinainte de 1989 la mormântul lui Nicolae Ceaușescu din cimitirul Ghencea Civil din București. Ritualul nostalgico-festiv include, de obicei, depunerea de coroane, organizarea unor adunări, unde discursurile zgomotoase privind rezultatele excepționale ale conducerii lui Ceaușescu sunt acompaniate de cântece comuniste ce se fac auzite prin intermediul unui casetofon portabil.

Apariție editorială: Cristian Pepino, A doua carte de la Vama Veche


„Succesul primei Cărţi de la Vama Veche, ca și reacțiile publicului — criticile mai mult sau mai puțin subiective ale prietenilor, aprecierile unor personalități cu renume sau ale unor cititori complet necunoscuți — l-au obligat, practic, pe Cristian Pepino să scrie o continuare. În A doua carte de la Vama Veche, vă veți întâlni cu o parte din personajele pe care deja le cunoașteți: Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu, Nuni Anestin, François Pamfil, Mircea Florian, Dadu Bucur, Decebal Scriba, Dimi Simon, chiar și Edmondo…, dar și cu fata lui Pacepa, Adrian Păunescu, Paul Everac, prietenii prietenilor familiei Medrea sau misteriosul Dodo.