StatCounter

joi, 7 iunie 2012

Comemorarea a 60 de ani de la deportările din oraşul Giurgiu

    Astăzi, 7 iunie 2012, a avut loc la Ateneul „Ion Bălănescu” din Giurgiu comemorarea  a 60 de ani de când, în 1952, sub pretextul construirii „Podului Prieteniei” între Giurgiu şi Ruse, 823 de cetăţeni din Giurgiu au fost strămutaţi, pentru 2 ani, ca „duşmani de clasă”, în 51de localităţi din ţară.
Deportaţii erau familii de deţinuţi politici, foşti comercianţi, industriaşi, chiaburi, basarabeni, aromâni, ţigani.
Cu şapte ani înainte, în ianuarie 1945, 17 etnici germani din Giurgiu au fost trimişi pentru 5 ani în Donbas, la „munca de reconstrucţie”.
La eveniment au participat doamnele Micaela Ghiţescu - redactor-şef  Revista „Memoria”, Doina Jela - editor-scriitor „Editura Curtea Veche”, domnii Octav Bjoza, Preşedintele AFDPR, Mihai Neagu, Preşedintele AFDPR-Bucureşti, Silviu Moldovan - cercetător CNSAS, subsemnatul, reprezentanţi ai autorităţilor locale.
O prezenţă emoţionantă a fost cea a câtorva deportaţi, care au şi relatat din experienţele acelor ani.
Moderatoarea evenimentului a fost d-na Lăcrămioara Stoenescu, autoarea cărţii „Copii - duşmani ai poporului”, a piesei de teatru radiofonic „Am fost duşman al poporului” şi al unor articole din diferite ziare şi reviste care evocă deportările din 1952-1954.
   Evenimentul a fost organizat de d-na Lăcrămioara Stoenescu, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Filiala Giurgiu şi Centrul Cultural „Ion Vinea”, cu Sprijinul Comisiei Europene.

Şcoala de vară „Fenomenul Piteşti”, ediţia I, 23-27 iulie 2012

Între 23-27 iulie cei interesaţi dă afle mai multe despre perioada comunistă au posibilitatea de a participa la cursurile Şcolii de Vară „Fenomenul Piteşti“, care se va desfăşura pentru prima dată anul acesta.
Tot ceea ce trebuie să faceţi este să completaţi formularul de înscriere de pe acest site sau de pe www.fenomenulpitesti.ro până vineri, 6 iulie (inclusiv) şi să îl trimiteţi la scoaladevara@istoriecontemporana.ro sau scoaladevara@fenomenulpitesti.ro.
Lista candidaţilor admişi va fi publicată pe acealaşi site-uri luni, 9 iulie. Cheltuielile legate de transportul, cazarea şi masa studenţilor vor fi suportate de către organizatori.
Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti“ este un proiect de suflet al Centrului de Studii în Istorie Contemporană şi www.fenomenulpitesti.ro. Dorim să oferim şansa tinerilor studenţi din întreaga ţară să ia contact nemijlocit cu cei care au suferit în închisorile comuniste, cu cercetători ai trecutului recent şi cu intelectuali de prestigiu din România pentru a face cunoscute modelele de demnitate şi rezistenţă din perioada comunistă. Vom îmbina prelegerile şi dezbaterile cu proiecţii de filme documentare, vizite în fostele închisori şi spectacole de teatru, toate într-o ambianţă plăcută şi relaxată.