StatCounter

vineri, 16 aprilie 2010

Film documentar la TVR Cultural - EVADAT DIN GULAG


Duminică, 18 aprilie, ora.17:00, la TVR Cultural poate fi vizionat filmul EVADAT DIN GULAG 

Filmul documentar Evadat din Gulag istoriseşte o parte din viaţa prinţului georgian Ciabua Amiredjibi, un prodigios evadat, dar şi un scriitor de succes (cărţile sale Data Tutashia şi Spovedania taurului au fost traduse şi în română, în prezent fiind în curs de traducere romanul Gora Mborgali).
Ciabua Amiredjibi s-a născut în 1921, la Tbilisi (Georgia) într-o veche familie nobiliară. Numele lui este Mzechabuk Amiredjibi, Ciabua fiind un diminutiv al prenumelui. Tatăl, prinţul Irakli G. Amiredjibi a fost avocat şi economist, cu studii la Moscova. Încă din copilărie tatăl lui Ciabua a luat parte la mişcarea de eliberare naţională şi a fost arestat de multe ori. În vremea terorii bolşevice a fost arestat de 4 ori, iar în 1938 a fost ucis de bolşevici. Mama lui Ciabua, prinţesa Maria M. Nakashidze a fost profesoară. A suferit teroarea comunistă, a fost arestată şi condamnată politic de două ori, la 3 şi apoi la 4 ani de închisoare.
Ciabua a absolvit liceul în 1938. A participat la război în 1941-1942, dar a fost eliberat din armată din cauza originii nobliliare. În 1943 a intrat la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Tbilisi. În aprilie 1944 a fost arestat şi apoi condamnat la 25 de ani închisoare sub acuzaţia de participare la complot în vederea răsturnării puterii sovietice din Georgia. A fost deţinut în Gulag timp de 16 ani. A evadat de mai multe ori. A fost condamnat la moarte de două ori. A cumulat 83 de ani de condamnări politice. A fost eliberat condiţionat în 1959. Mai tîrziu a fost reabilitat.
În 1979 a fost turnat serialul de televiziune Data Tutashkhia, inspirat din romanul său omonim. Romanul Data Tutashkhia a fost tradus în 29 limbi. În 1996 şi 1999 a fost nominalizat la Premiul Nobel. Romanul Gora Mborgali a fost de asemenea nominalizat la Premiul Nobel şi a fost tradus în rusă şi suedeză.