StatCounter

marți, 21 mai 2013

Biografia lui Ion Ioanid, „un Soljeniţîn român“, dezbătută la ICR în seria „Caractere“

Seria de dezbateri „Caractere - biografii emblematice ale detenţiei politice din România” continuă marți, 28 mai 2013, ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București), cu o întâlnire dedicată deținutului politic Ion Ioanid, autorul volumului Închisoarea noastră cea de toate zilele.
În deschidere, va fi proiectat filmul Un Soljeniţîn român: Ion Ioanid, din seria Memorialul durerii, proiecția fiind urmată de o discuție moderată de Lucia Hossu Longin la care vor participa prof. dr. Manuela Cernat, critic de film, editorul Georgeta Dimisianu și Ion Radu, fost deținut politic. Actorul Armand Calotă va citi fragmente din volumul Închisoarea noastră cea de toate zilele, publicat în anul 1991 la Editura Albatros și reeditat de Humanitas. Cartea este o monumentală frescă a vieții deținuților din închisorile comuniste, comparabilă în multe privințe cu scrierile lui Aleksandr Soljenițîn.
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Despre Ion Ioanid:

Eveniment comemorativ: Camilian Demetrescu: Acesta este Paradisul!

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Jockey Club Român, va marca un an de la trecerea la cele veşnice a lui Camilian Demetrescu, prin evenimentul Camilian Demetrescu: Acesta este Paradisul!
Acest eveniment este al doilea din seria Saloanele Memoriei Exilului Românesc, ce continuă tradiţia Saloanelor Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. Întâlnirea din 23 mai îşi propune să evoce personalitatea marcantă a lui Camilian Demetrescu, artist plastic, critic de artă, publicist şi memorialist. În cadrul evenimentului vor fi proiectate fragmente din trei filme documentare din cadrul serialului „Memoria exilului românesc”, realizat de Marilena Rotaru. Mihaela Demetrescu, văduva artistului şi actorul Victor Rebengiuc vor vorbi despre cel care, din exilul său italian, a fost un apărător al libertăţii, înţeleasă în cea mai rafinată formă a ei, libertatea de expresie.
Evenimentul va avea loc joi, 23 mai 2013, ora 17:30, la sediul Jockey Club Român, din str. Episcopiei, nr. 9, Bucureşti.