StatCounter

joi, 16 octombrie 2014

Call for proposals: Conferința internațională „Bisericile din România în secolul XX: aspecte istorice și identitare”



În data de 17 decembrie  2014 va avea loc la București (Institutul Teologic Baptist) Conferința Internațională „Bisericile din România în secolul XX: aspecte istorice și identitare”. Scopul conferinței este acela de a crea și oferi un spațiu și un cadru de dialog privind situația diferitelor confesiuni creștine din România în secolul XX.
Organizatori: Centrul de Cercetare pentru Studii Istorice și Teologice Baptiste din cadrul Institutului Teologic Baptist din București; Centrul de Cercetare a Credinței și Culturii din cadrul Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea din București; site-ul: Istorie Evanghelică — http://istorieevanghelica.ro.
Mai multe detalii despre eveniment aici.

Apariție editorială: Corneliu Coposu, File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983. Ediţie îngrijită şi prefaţă de Doina Alexandru

     „Majoritatea însemnărilor lui Corneliu Coposu din acest jurnal ascuns de Securitate timp de peste patru decenii gravitează în jurul unui singur astru: Iuliu Maniu. Consemnează mişcările diurne ale Prezidentelui, întâlnirile sale cu toate personalităţile politice importante, cu diplomaţii străini acreditaţi în România, strategia sa de a scoate ţara din alianţa cu Germania lui Hitler şi a o trece de partea aliaţilor, acţiunile secrete riscante întreprinse în acest scop, actul de la 23 August şi, în final, încercările disperate ale bătrânului luptător de a-i convinge pe diplomaţii englezi şi americani şi pe guvernele lor să nu abandoneze România în ghearele comunismului sovietic. Autorul jurnalului a ţinut să lase mărturia personală a evenimentelor politice majore petrecute în România între 1936 şi 1947, anul arestării sale, având convingerea că perioada de timp peste care se întind însemnările a avut o semnificaţie deosebită, deoarece în acel timp s-a produs pulverizarea partidelor şi întronarea dictaturilor în România şi s-a aplicat politica de crâncenă comprimare a funcţiunilor vitale ale statului.