StatCounter

marți, 20 martie 2012

Preot Ilie I. Imbrescu, „V-am scris vouă, tinerilor! Gândurile şi încercările unui preot mărturisitor”, Bucureşti, 2011

A apărut recent (2011) volumul „V-am scris vouă, tinerilor! Gândurile şi încercările unui preot mărturisitor”, de Preot Ilie I. Imbrescu, ediţie îngrijită de Adrian Nicolae Petcu şi Paul Corneliu Imbrescu.
Cartea este „o înmănuchere a scrierilor autobiografice, teologice şi politice ale Părintelui Ilie I. Imbrescu, unul dintre preoţii mărturisitori ai generaţiei martirice din România interbelică”.
Ca structură, cartea are trei capitole distincte: „Biserica şi Mişcarea Legionară”, lucrare publicată de autor în 1940 la Editura Cartea Românească din Bucureşti şi preluată integral în ediţia de faţă; articole semnate de preotul Ilie Imbrescu şi apărute în presa laică şî religioasă între 1935-1942 ; „Misionarul eparhial al Tomisului. Gânduri după un an de încercări”, studiu tipărit în 1935 la Bazargic, în urma experienţei de preot misionar în Dobrogea.
La acestea se adaugă un capitol de „Documente” însoţit de o anexă documentară, precum şi fotografii provenind, in cea mai mare parte, din arhiva familiei Imbrescu.
Ilie Imbrescu s-a născut la 26 aprilie 1909 în Dalboşeţ, Caraş-Severin. A fost membru al Mişcării Legionare şi a ocupat mai multe funcţii. Între 1938-1943 a fost reţinut de mai multe ori şi internat în lagărele de la Miercurea Ciuc şi mănăstirea Sadaclia, Tismana. În 1948 a intrat în mişcarea de rezistenţă anticomunistă „Salvarea Neamului”. A fost arestat la 26/27 martie 1948 împreună cu alţi membrii ai organizaţiei. A fost condamnat la 15 ani temniţă grea şi 10 ani degradare civică. A executat pedeapsa în închisorile Jilava şi Aiud. A decedat la 18 noiembrie 1949 şi a fost înhumat în Râpa Robilor, de la marginea oraşului.
  Cartea poate fi achiziţionată de la Librăria Sophia.