StatCounter

marți, 16 aprilie 2013

Conferință: „Bucureștiul după cutremurul din 1977. Amintirile unui arhitect-șef al capitalei”

Pe 24 aprilie, cei interesați să afle mai multe despre cutremurul din 1977 și efectele lui asupra Bucureștiului sunt invitați la o nouă ediție a conferințelor „Povești din București”. Invitat este Alexandru Budișteanu, fost arhitect-șef al Capitalei între 1977-1983. Acesta va rememora, alături de Flori Bălănescu (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului), transformarea orașului din „Micul Paris” în suburbia Casei Poporului.

Conferință: Dorin Tudoran - „Ce a fost/ce este un disident?”


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc îi invită pe cei interesați la conferința-dialog „Ce a fost/ce este un disident”, susținută de scriitorul, ziaristul și analistul politic Dorin Tudoran. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2013, ora 17.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio, Calea Victoriei nr. 40-42,
În cadrul dialogului cu Andrei Muraru, Președinte Executiv al IICCMER, Dorin Tudoran va discuta principalele caracteristici ale disidenţei anti-ceauşiste, modalităţile de luptă alese de disidenţi, precum și măsurile abuzive luate de către autorităţi împotriva acestora văzute în contextul disidenței central și est-europene. Disidenţa reprezintă principala modalitate de opoziție în fața regimurilor comuniste adoptată de contestatarii din interior, ea fiind favorizată şi de semnarea unor tratate internaţionale privind respectarea drepturilor omului. Astfel, disidenţa prin mijloace legale devine în ultimele decenii ale regimurilor comuniste principalul mijloc de opoziţie. Caracteristicile au fost militarea pentru respectarea drepturilor omului, semnalarea abuzurilor decidenţilor politici și solicitările pentru respectarea Tratatului de la Helsinki.
Despre conferențiar: