StatCounter

miercuri, 3 aprilie 2013

Apariție editorială: Sorin Radu, „Ion Flueraş (1882-1953). Social-democraţie şi sindicalism”


Ce-a de-a doua ediţie revăzută şi „uşor” adăugită a cărții despre Ion Flueraș valorifică informaţii ce au rezultat din cercetarea unor fonduri de arhivă inaccesibile în anii 2005-2006, când a fost documentată prima ediție a lucrării. Mai precis este vorba de Fondul Partidul Social-Democrat şi Fondul Confederaţia Generală a Muncii din cadrul Arhivelor Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti. De asemenea, au fost adăugate fotografii noi relative la Ion Flueraş şi la familia lui, a fost actualizată bibliografia şi au fost valorificate date din lucrări mai vechi, care nu au fost utilizate la prima ediţie. Noile informaţii nu sunt în măsură să modifice afirmaţiile, concluziile susţinute în cadrul primei ediţii, ci vin să completeze episoade diferite din biografia lui Ion Flueraş.
Ion Flueraş a fost unul dintre cei mai importanţi lideri ai mişcării social-democrate din Transilvania şi, după Marea Unire, din România.

Apariție editorială: Identitate, social și cotidian în România comunistă. Anuarul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Volumul VII, 2012


Volumul VII al Anuarului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, coordonat de Luciana M. Jinga, propune o analiză a regimului comunist dintr-o perspectivă mai puțin abordată în literatura de specialitate. Autorii renunță la limitările cronologice care fac din anul 1945 un moment de referință și identifică elementele care apropie sau diferențiază regimul comunist de celelalte regimuri dictatoriale din România secolului al XX-lea. Fundamentate pe surse de istorie orală și documente de arhiva, textele de factură biografică, ce evidențiază elementele care au influențat decisiv parcursul politic al unor importanți lideri comuniști, ca Mihail Roller, Ana Pauker ori Gheorghe Gheorghiu-Dej, sunt completate de studii referitoare la urbanism și industrializare, dar și la rezistență sau la scurta perioadă de „dezgheț” ideologic din timpul regimului Nicolae Ceaușescu.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul volumului.

Call for proposals: Conferința Științifică Anuală a Școlii Doctorale a Facultății de Istorie


În perioada 16-17 mai 2013 Școala Doctorală a Facultății de Istorie din cadrul Universității din București organizează „Conferința Științifică Anuală a Școlii Doctorale a Facultății de Istorie”.
Sunt așteptați doctoranzi la istorie și științe conexe din București și alte centre universitare. Pentru participanții din țară se va asigura cazarea pentru noaptea de 16-17mai.
Cei interesați trebuie să trimită rezumatul lucrării (de max. 400 cuvinte) și formularul de participare completat la adresa de email: conferinta.scoaladoctorala@gmail.com între 29 martie - 25 aprilie.
Rezultatele selecției participanților vor fi afișate pe site-ul www.unibuc.istorie.ro și comunicate prin email până pe 30 aprilie 2013.
Organizatorii intenționează publicarea lucrărilor prezentate în cadrul conferinței într-un volum colectiv. Selecția în vederea includerii în volum va fi realizată prin sistemul evaluării peer-review.