StatCounter

joi, 7 iulie 2022

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Valentin Cristea

 

   În seara de 27 iunie 2022 a plecat din această lume și fostul deținut politic Valentin Cristea.

S-a născut la 5 iulie 1930 în Comarnic, Prahova. A studiat la Facultatea de Electro-Tehnică pe care a finalizat-o în 1953. A fost angajat ca lucrător operativ la Serviciul „T” al Ministerului Afacerilor Interne, având gradul de locotenent major. Între 1954-1956 a divulgat unui prieten „secrete de stat de importanță deosebită”, privind metodele, mijloacele de muncă și tehnicile operative folosite de organele MAI.

A fost arestat la 8 februarie 1956 și condamnat la 5 ani muncă silnică, pedeapsă majorată ulterior, în urma recursului în supraveghere făcut de Președintele Tribunalului Suprem al RPR, la 7 ani închisoare corecțională pentru „divulgare de secrete de stat”. A executat pedeapsa la MAI închisoarea „B”, Ocnele Mari, Văcărești, Jilava, Râmnicu Sărat. A fost eliberat la 16 ianuarie 1963 din închisoarea de la Râmnicu Sărat.

După eliberare a lucrat la OCPPG Câmpina, ocupând o funcție de cercetător științific și remarcându-se prin mai multe inovații în industria petrolieră.

A compărut ca martor în procesul lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, fiind singurul deținut politic supraviețuitor al temutei închisori care se mai afla în viață în acel moment. 

Valentin Cristea a fost înmormântat la 30 iunie 2022 în Cimitirul Sf. Lazăr din Câmpina.  

Redau mai jos câteva fragmente despre detenția în închisoarea de la Râmnicu Sărat, așa cum le-a relatat într-un interviu pe care mi l-a acordat mie și colegului meu Constantin Vasilescu la 7 mai 2014, în Câmpina.