„A compus peste 200 de melodii despre Luncaviţa şi despre Dobrogea. Cele mai cunoscute piese ale sale, „Geamparaua Teilor“ şi „La Dobrogea“ au fost cântate în fiecare an la Sărbătoarea Teilor din Luncaviţa. La 84 de ani, nea Puiu, aşa cum îl cunoşteau localnicii, a trecut în nefiinţă. Un final trist, după o viaţă extrem de chinuită.”
Citeşte articolul integral şi vezi link-ul către piesa „La Chilia-n port”, interpretată de Nelu Ploieşteanu, la: http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Tulcea-_Compozitorul_celebrului_-La_Chilia-n_port-_a_fost_ingropat_in_cimitirul_saracilor_0_325167783.html
Un comentariu:
In atentia Domului Ilie Stefan Primar al Comunei Luncavita
Ma numesc Maria Eni si va scriu in numele unui grup de prieteni si sustinatori ai lui Puiu Spiru care vor sa transmita un mesaj, un semn de presenza vie Comunei Luncavita cu ocazia “Sarbatorii Teilor”, sarbatoare insufletita de horele organizate de tanarul Puiu, sarbatoare care mai apoi a continuat, pe ascuns in timpul prigoanei comuniste si care in cele din urma a reanviat in sanul comunitatii, ramanand pentru totdeauna in memoria colectiva legata de numele Puiu Spiru.
El este “omul cu acordeonul” care nu a lasat sa se astearna uitarea!
De aceea, nici noi nu vrem sa se asterne uitarea peste ceea ce el a reprezentat pentru Luncavita, amintind aici de nobletea acestui om cand a donat toata avutia sa stramoseasca Comunei Luncavita si nu in ultimul rand de toate binefacerile cultural-spirituale care s-au rasfrant asupra consatenilor sai prin operele scrise.
Puiu este un om pe care nu-l poti uita usor! Conversatia cu el era intotdeauna o placere si aducea mereu un folos pentru suflet.
Puiu Spiru, rapsod popular dar si persoana cu un interes acut pentru teologie si studii serioase de fiozofie, si-a dedicat toata viata (lucru putin stiut) lucrarii filozofico-religioase “Cartea Judecatii din Urma” scriind aprox. 600 de pagini.
Cunoscand personal pe Puiu Spiru, pot afirma ca lepadarea lui de partea materiala, fructificandu-si talantii pentru sfera cultural-spirituala timp de o viata intreaga, a facut sa nu puna pret pe petecul de pamant unde urma sa-si odihneasca trupul. Astfel, dupa plecarea sufletului cel nobil la cele vesnice, repartizarea locului de veci a fost facuta dupa randuiala institutiei administrative actuale si anume la cimitirul “Sf. Lazar” aflat langa biserica “Sf. Brancoveni” din cartierul Tiglina III al orasului Galati. Iata de ce informatia conform careia Puiu Spiru a fost inmormatat in “Cimitirul Saracilor” (presupunand ca exista unul in Galati) a creat in randul celor ce i-au fost aproape pana la sfarsit, perplexitate si indignare.
Da, Puiu intotdeauna a iubit mai mult decat a fost iubit, a dat mai mult decat a primit si cred ca avem fata de el o datorie morala care trebuie onorata. Cu aceasta ocazie, nu-mi pot retine parerea de rau de a nu va fi cunoscut personal niciodata, nici macar cu ocazia momentului inmormantarii la care din pacate nu a partecipat nici unul din consatenii lui. Un moment trist, care ne-a luat prin surprindere pe toti!
Inchei, cu declaratia de iubire al vesnicului indragostit de plaiurile Dobrogene, declaratie rostita cu ocazia acordarii titlului de “Cetatean de Onoare”!
“Va multumesc la toti cei care m-au primit
Sa ma simt iarasi tanar in satul meu iubit,
Traiasca-n veci, iubita mea, Luncavita!”
Cu respect, Maria Eni si toti cei care l-au pretuit cu adevarat.
Trimiteți un comentariu