StatCounter

duminică, 27 ianuarie 2013

Sergiu Gherghina, Sergiu Mișcoiu (editori), Miturile politice în România contemporană, Institutul European, 2012


Miturile sunt reinterpretarea realității în modalitatea dorită de creatorii lor originali și au în centru acțiunile, valorile sau caracteristicile unui actor individual sau colectiv. Miturile politice sunt o categorie particulară a miturilor care se axează pe subiecte politice. Acestea pot fi definite drept narațiuni cu încărcătura ideologică ce oferă un înțeles specific trecutului sau prezentului și oferă predicții asupra evenimentelor viitoare considerate valide de un anumit grup (Flood, 2001). Deși miturile politice fac parte din viața cotidiană, nu există o lucrare în limba româna care să examineze sistematic aspectele legate de acestea. Prin urmare, cartea de față dorește să ofere – prin inter­mediul unor abordări teoretice, metodologice și empirice – răspunsuri la întrebări diverse: „Ce sunt miturile politice?”, „Cum se manifestă ele?”, „Care sunt cauzele apariției lor?”, „Ce consecințe produc?”. În acest sens, editorii au colectat contribuții care combină ideea generală a miturilor politice cu aspecte concrete din societatea românească postcomunistă.
Volumul nu se limitează la anumite perspective sau tehnici de analiză, ci își propune reunirea unor contribuții din mai multe domenii ale științelor sociale. Prin prisma caracterului său multidisciplinar și a limbajului accesibil, cartea se adresează publicului larg românesc dornic să se informeze despre modalitatea în care miturile politice se dezvoltă și despre repercusiunile lor asupra indivizilor. Studenții din științele sociale pot beneficia din plin de pe urma lecturării volumului.
Contributori: Emanuel Copilaș, Gabriela Goudenhooft, Adrian-Paul Iliescu, Alexandra Ionașcu, Adriana Marinescu, Ovidiu Pecican, Doru Pop, Michael Shafir, Sorina Soare, Daniel Șandru, Codrin Tăut.
    Din cuprins:


- Statutul mitului politic dincolo de realitate și ficțiune
- Demitizarea sau mitologizarea postcomunismului?
- Ideologie și mituri politice în România contemporană
- Dihotomii și antinomii în imaginarul politic românesc
- Miturile politice ale Binelui și Răului în România post-decembristă
- Comuniști „nativi” versus comuniști „moscoviți”. Strategii de reconstruire identitară a național-comunismului în România postcomunistă
- Mitul purificării în România postcomunistă
- Intelectualii între cunoaștere și putere în viața politică românească
- Lupta pentru legitimare: Mituri politice în campaniile electorale
- Mitul poporului român ca popor născut creștin: Consecințele în spațiul public ale unei liturghii politice
- Istorie, memorie și mit în martirologia competitivă Holocaust-Gulag
- Mituri politice, mitologizări, demitizări
Informații preluate de pe site-ul Editurii Institutul European.

Niciun comentariu: