StatCounter

miercuri, 24 iulie 2013

Call for papers: Conferinţa Naţională a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Ediţia a III-a „Manifestaţii anticomuniste în Europa Centrală şi de Est”, 6-8 noiembrie 2013, Bucureşti

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc organizează în perioada 6-8 noiembrie 2013, la Bucureşti, Conferinţa Naţională „Manifestaţii anticomuniste în Europa Centrală şi de Est”.
Scopul conferinţei este de a analiza rolul manifestaţiilor de masă în amendarea practicilor de tip totalitar. În acelaşi timp, conferinţa urmăreşte evidenţierea dinamicii regimurilor comuniste în raport cu coagularea forţelor antitotalitare.
Pe 8 noiembrie 1945, manifestaţia publică pentru susţinerea Majestăţii Sale Regelui Mihai I avea să se transforme rapid într-o manifestaţie anticomunistă, la care s-au alăturat elevi, studenţi, profesori, ingineri, clerici, care au scandat lozinci împotriva puterii comuniste instalate la 6 martie 1945. Drept urmare, un număr considerabil de participanţi au devenit ţinte ale regimului comunist.

Unsprezece ani mai târziu, în octombrie 1956, studenţii de la Universitatea Tehnică din Budapesta s-au confruntat cu trupele sovietice, venite pentru a opri sutele de mii de oameni ieşiţi pentru a manifesta paşnic împotriva guvernului comunist. Mişcările de strada s-au soldat cu mii de morţi, răniţi şi alte zeci de mii de deportaţi şi exilaţi. Evenimentele de la Budapesta au avut, de asemenea, un important ecou internaţional.
Ca urmare a intervenţiei trupelor Tratatului de la Varşovia în Cehoslovacia, pentru a stopa o eventuală revenire la sistemul capitalist, prefigurată de reformele lui Alexander Dubček s-au înregistrat victime, dar şi valuri masive de emigraţie. Cunoscute generic sub numele de „Primăvara de la Praga”, evenimentele au avut un important răsunet internaţional, precum şi efecte directe asupra Republicii Socialiste România.
În perioada 6-8 noiembrie 2013, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc organizează Conferinţa Naţională Manifestaţii anticomuniste în Europa Centrală şi de Est. Scopul conferinţei este de a readuce în atenţia publică tradiţia manifestaţiilor publice de opoziţie democratică şi rolul societăţii civile în amendarea  abuzurilor  puterii politice totalitare. Un alt scop este acela de a  crea rețele academice și de a sprijini colaborarea între cercetătorii care abordează subiecte specifice legate de temele de cercetare menționate anterior. În acest sens, sunt aşteptate contribuţii originale care vizează următoarele arii tematice:
·         Actorii evenimentelor. Iniţiatori şi participanţi: elevi, studenţi, muncitori şi elite politice;
·         Repercusiuni asupra iniţiatorilor şi participanţilor: calea exilului sau penitenţa în sistemul concentraţionar comunist;
·         Implicaţii politice interne: reacţii, dinamici în sfera elitelor de la Bucureşti
·         Consecinţe geopolitice. România şi modificarea relaţiilor cu cele două superputeri.
Conferinţa se adresează cercetătorilor – profesori sau studenţi – interesaţi de studiul regimurilor totalitare şi al formelor de represiune specifice acestora.
Cei interesaţi sunt rugaţi să trimită un abstract de maximum 300 de cuvinte, împreună cu un scurt CV, până la data de 1 octombrie 2013, pe adresa de e-mail: conferintanationala@iiccr.ro
Comunicarea rezultatelor selecţiei se va face în scris, până în data de 10 octombrie 2013.
IICCMER va suporta cheltuielile cu cazarea, masa şi transportul participanţilor
Pentru orice informaţie, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail conferintanationala@iiccr.ro
Informații preluate de pe site-ul IICCMER.

Niciun comentariu: