StatCounter

joi, 28 noiembrie 2013

Lansarea albumului foto-documentar „Rezistenţa armată anticomunistă. O istorie în imagini”

Lansarea oficială a albumului foto-documentar „Rezistenţa armată. O istorie în imagini” va avea loc miercuri, 4 decembrie 2013, începând cu ora 19:00, la Muzeul Țăranului Român (sala Oaspeți), în prezența editorului Constantin Vasilescu, a istoricului Liviu Pleşa şi a lui Radu Ciuceanu (fost deţinut politic, membru al grupării de rezistenţă MNR-O)

Albumul foto-documentar este o primă încercare de popularizare a fenomenului rezistenței armate anticomuniste, iar această tematică a fost aleasă datorită caracteristicii deosebite pe care lupta partizanilor o are în ansamblul reacţiilor contra regimului prin durată, intensitate, prin antrenarea unor grupuri mari de oameni în activităţi împotriva regimului şi prin represiunea feroce.
Albumul se centrează pe povestea a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija.
Intrarea este liberă.
Informații preluate de pe pagina de facebook a proiectului.
„Probabil că ideea unui album despre rezistenţă nu este una nouă, însă până în prezent un asemenea proiect nu s-a materializat. Multe dintre fotografiile prezente în aceste pagini au fost deja publicate, însă reunirea lor într-un asemenea demers este o premieră. De la fotografii «tip», realizate în aresturile Securităţii, până la imagini dintre cele mai dure, reprezentând victime ale confruntării armate, din ambele tabere, toate acestea se regăsesc aici. Mărturisim că, deşi am avut acces, am evitat folosirea unor fotografii care ar fi putut să lezeze demnitatea umană a celor dispăruţi. Selecţia lor ne aparţine şi ne asumăm eventuala sa imperfecţiune. Prin însoţirea imaginilor cu texte concise am căutat să potenţăm impactul vizual, să oferim informaţia primară şi să stârnim dorinţa de aprofundare.
Într-o oarecare măsură acest proiect este unul «pilot», iar receptarea lui de către public ne va convinge de oportunitatea continuării ulterioare. Alegerea celor şase grupuri prezentate în album nu s-a făcut neapărat în funcţie de importanţa lor, ci în funcţie de resursele documentare pe care le-am avut la dispoziţie. Ne dorim ca acest proiect să se dezvolte în timp printr-un produs care să cuprindă istoria în imagini a unui număr cât mai mare de grupuri de rezistenţă armată.
Sursele care au stat la baza realizării textelor se constituie din studii, articole, volume de specialitate, dar şi din documente edite sau inedite. Având în vedere că efortul nostru este unul de popularizare, nu am întrebuinţat aparatul critic, care, de altfel, nici nu este specific unui asemenea concept editorial. Istorici precum Liviu Pleşa, Cosmin Budeancă, Iuliu Crăcană, Clara Mareş, Florian Banu, Silviu Moldovan sau Elis Neagoe-Pleşa sunt autorii sau editorii a numeroase studii şi volume care acoperă istoria grupurilor de rezistenţă armată expuse în acest album. De asemenea, memorialistica este o sursă indispensabilă pentru cei interesaţi. Pentru dobândirea unei viziuni cât mai ample asupra acestor grupuri de partizani şi asupra rezistenţei armate anticomuniste, în general, recomandăm consultarea lucrărilor prezente în bibliografie.”
Din argument

Niciun comentariu: