StatCounter

miercuri, 7 iulie 2010

Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România. Grupul „Cruce şi Spadă” . Mărturii


Între lucrările lansate de Institutul de Istorie Orală pe 24 iunie se numără şi ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, din volumul Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România. Grupul „Cruce şi Spadă” - Mărturii (editori: Denisa Bodeanu, Cosmin Budeancă, Valentin Orga; studiu introductiv: Valentin Orga), Argonaut, Cluj-Napoca, 2009.
De la prima variantă a volumului, publicată în 2005 într-un tiraj foarte redus, au mai fost identificaţi martori, ale căror relatări vin să lărgească perspectiva asupra activităţii grupului de rezistenţă. Foarte importantă în acest context consider mărturia Alexandrinei Lupu, soţia unuia dintre membrii grupului, ea însăşi decisă să ia drumul munţilor, şi al cărui interviu oferă informaţii detaliate asupra reţelei din zona Moldovei a organizaţiei conduse de Gheorghe Gheorghiu Mărăşeşti. Totodată, sentinţa judecătorească în cazul membrilor ce proveneau din această zonă aduce informaţii noi despre aria de acţiune şi planurile organizaţiei.
De asemenea, accesul la arhiva CNSAS şi la Arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au permis obţinerea de informaţii care au ajutat la reconstituirea activităţii grupului, la completarea biografiilor membrilor acestuia, dar şi a celor care i-au ajutat sau pe care i-au întâlnit în închisorile comuniste, şi care sunt menţionaţi în interviuri.
Din punct de vedere al structurii, volumul are un cuvânt înainte, un studiu introductiv despre grup, 16 interviuri de istorie orală, o mărturie scrisă, anexe (textele a două sentinţe şi a unui manifest realizat de membrii grupului), indici şi fotografii.
 

2 comentarii:

Valeria spunea...

Cum as putea întra în posesia acestui volum?

Cosmin Budeanca spunea...

Scuze de reactia intarziata, am avut unele probleme cu accesul la blog. Va rog luati legatura cu editura: edituraargonaut@yahoo.com