StatCounter

miercuri, 13 aprilie 2011

300 euro/zi de detenţie - despagubire pentru condamnaţii regimului comunist şi descendenţi

Marţi, 12 aprilie 2011, pe portalul de ştiri HotNews.ro a apărut următorul articol semnat V.M.

Comisia juridică a Senatului a dat, miercuri, cu majoritate de voturi, raport favorabil unei propuneri legislative a PNL prin care statul român despagubeşte condamnaţii regimului comunist cu 300 euro/zi de detenţie.

Potrivit Mediafax, iniţiativa formulată de un grup de deputaţi PNL stabileşte că orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic este îndreptăţită la compensaţii băneşti din partea statului român.

Statul este obligat să acorde persoanelor condamnate politic în regimul comunist sau, după caz, moştenitorilor (soţi sau descendenţi până la gradul al doilea inclusiv) compensaţii băneşti pentru prejudiciile morale, constând într-o sumă egală cu echivalentul a 300 de euro pentru fiecare zi de condamnare, respectiv echivalentul a 200 euro pentru fiecare zi de măsură administrativă.

Proiectul PNL stabileşte un plafon maxim al acestor compensaţii, care nu pot depăşi 400.000 euro.
Legea urmează să fie dezbătută şi votată de plenul Senatului, care este prima Cameră sesizată.
Sursa articolului: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8495880-senat-300-euro-detentie-despagubire-pentru-condamnatii-regimului-comunist-descendenti.htm

Un comentariu:

Livia spunea...

Oare noi, adultii de acum, care contribuim in diverse moduri la bugetul statului (mereu insuficient pentru educatie, sanatate, salarii) cu ce am gresit?! Ma intreb daca o astfel de masura este justa si dintr-un alt motiv: Consider ca se loveste in tanara generatie de acum (in beneficiul careia ar trebui sa se faca cele mai consistente cheltuieli) pentru a repara (cat se mai poate) ce a facut rau regimul comunist persoanelor care acum sunt de varsta a treia sau unei parti a adultilor (descendentii). Imi mai vine un gand... compensatii materiale...,in timp ce politicul a ramas si ramane neatins. De ce nu procese particulare cu persoanele implicate in represiune (si cu urmasii acestora, eventual, fiindca au beneficiat de pozitia parintilor, asa cum urmasii condamnatilor au suferit). Eu nu sunt de acord cu initiativa despagubirii asa cum a fost convenita in acea comisie senatoriala - cum nu agreez nici principiul biblic potrivit caruia copiii ar plati pentru pacatele parintilor.