StatCounter

duminică, 1 mai 2011

Dumitru Bacu: Piteşti - Centru de reeducare studenţească

 La Editura Christiana, Bucureşti, în Colecţia: „Cruciaţii Secolului XX” , a apărut recent ediţia a IV-a cărţii semnate de Dumitru Bacu: Piteşti - Centru de reeducare studenţească. Ediţia este îngrijită de Răzvan Codrescu şi are o prefaţă semnată de Pr. Gheorghe Calciu.
„Aşa cum despre scriitorii realişti ruşi din secolul XIX s-a putut spune că se trag toţi din Mantaua lui Gogol, tot aşa despre memorialiştii români ai temniţelor comuniste din secolul XX s-ar putea spune că se trag toţi din Piteştiul lui Dumitru Bacu (1923-1997), carte apărută în Spania în 1963, pe când în România închisorile politice încă nu fuseseră lichidate, iar la Aiud era în toi ultima fază a „reeducării”.
Oricât de mult s-a scris ulterior sau se va mai scrie de aici înainte despre „fenomenul Piteşti”, ea îşi păstrează prestanţa unică şi forţa mărturisitoare. Această a IV-a ediţie este de fapt prima ediţie integrală şi profesională care apare în România, oferind – pe lângă prefaţa părintelui Calciu la ediţia a II-a – şi o bibliografie la zi a mărturiilor şi studiilor despre cumplitul experiment concentraţionar din Piteştiul anilor 1949-1951.” (Răzvan Codrescu)
Detalii şi comenzi aici.
Cuprinsul volumului mai jos:

Închisorile Suceava şi Piteşti – 50
Camera 4 spital
Dărâmarea
Reflexele condiţionate
Catolicii
Etapele
Distrugerea personalităţii.
Autobiografia
Pregătirea psihologică
Verificarea metodei
Uciderea timpului mort
Amplificarea experienţei
Răspândirea
Infiltrarea
Demonul persistă
Încercări disperate
Câinii sloboziţi
Pedepse inumane şi contribuţie reeducativă
Puterea dragostei
Reîntâlniri
Izolare fără capăt
Procesul
Şi la Jilava
O bibliografie actuală a experimentului Piteşti

Niciun comentariu: