StatCounter

marți, 31 mai 2011

Istoria de lângă noi - lansarea la Deva a volumului Represiunea politică în România comunistă. „Garda Albă” - organizaţie subversivă inventată de Securitatea hunedoreană

Vineri, 3 Iunie 2011, ora 17, la Casa de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva va avea loc lansarea cărţii: Represiunea politică în România comunistă. „Garda Albă” - organizaţie subversivă inventată de Securitatea hunedoreană.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „Casina Naţională” - Deva şi Asociaţia Profesorilor de Istorie din România, Filiala Hunedoara.
Invitaţi: Octav Bjoza (preşedinte - Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România), conf. univ. dr. Valentin Orga (Institutul de Istorie Orală din Cluj-Napoca), foşti deţinuţi politici şi rude ale celor condamnaţi.
Mai multe detalii despre volum se găsesc aici.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Cartea despre o situatie din fosta regiune Hunedoara si evenimentul de exceptie ce urmeaza sa se desfasoare la Deva imi releva faptul ca toata Romania era un Gulag si ca la tot pasul putem intalni locuri, oameni, amintiri - vestigii ale martirajului romanilor din anii "negri" ai comunismului. Ma bucura faptul ca si la Deva se produc astfel de readuceri aminte, nu doar in locurile cu denumiri sonore pentru calvarul comunist.

Anonim spunea...

Nu cunosc foarte multe despre metodele represive comuniste, dar cat am citit m-a ingrozit. Este bine-cunoscuta practica lor de a-i forta pe detinuti sa-si atribuie vinovatii fictive pornind de la un fapt real perceput de regim ca ostil lui. Dar aici, in aeasta carte, se merge mai departe: Pentru a putea pedepsi exemplar si, astfel, a ingrozi populatia, autoritatile pur si simplu "fictioneaza" o organizatie subversiva, pentru ca, apoi, in temeiul apartenentei la aceasta, sa pronunte condamnari la moarte sau la munca silnica pe viata (cu toate suferintele colaterale presupuse de acestea). Chiar daca este de istorie locala, va rog sa-mi permiteti sa consider ca ea dezvaluie un fapt de o relevanta extrema pentru ceea ce a fost represiunea comunista. Pare un scenariu din teatrul absurdului, dar nu-i decat realitatea dureros de adevarata - o dovedesc martorii! Felicitari, Domnule Cercetator Dr. Cosmin Budeanca! Multumiri pentru aceasta carte!

burlacio spunea...

Buna ziua!

Doresc sa stiu daca ma puteti ajuta sa aflu niste informatii despre:
-bunicul meu , IACOB Anton, din Galati. Stiu ca a fost trimis la Deva in primavara lui 1968 si de atunci nu se mai stie nimic despre el ( nu este domnul IACOB Anton ale carui fise au fost publicate deja pe www.crimelecomunismului.ro/)
- fratele bunicului meu, IACOB IFTIM (sau EFTIM, nu stiu sigur) ce a fost trimis la Deva ca membru de partid, probabil tortionar , iar dupa ce s-a intors ( prin 1958) a obtinut o serie de beneficii in Galati , inclusiv casa in buricul tirgului si ordinul Muncii clasa I.

Nu se poate descrie ce a fost in inima mamei (strabunica mea) ce avea 3 baieti din care : cel mare a fost trimis in Siberia cu toata familia si nu s-a mai intors, cel mijlociu se pare ca a devenit membru activ de partid si a contribuit la dezvoltarea sistemului din Deva si Galati, iar cel mic ( bunicul dupa mama) a fost tinut in beciurile Securitatii din Galati mai tot timpul copilariei mamei mele si in 1968 trimis la Deva ( si nu mai stim nimic dupa acest an).
Problema este ca incerc sa aflu informatii pe cale oficiala despre ei, dar oriunde ma duc se inchid usile si nu ii gaseste nimeni sau primesc raspunsuri : ce vreti sa obtineti dupa 50 de ani.

Vreau sa stiu adevarul! Atita doar si nimic mai mult!

Va multumesc!