StatCounter

marți, 24 mai 2011

Şcoala de Vară IRIR – 2011: A fost comunismul o formă de modernizare a societăţii?

     Ce este şcoala de vară IRIR? Şcoala de vară IRIR este un program educaţional care se adresează masteranzilor şi doctoranzilor interesaţi de trecutul recent al României. Pe perioada celor cinci zile, participanţii vor avea ocazia de a lua parte la dezbateri, conferinţe, proiecţii de film, workshop-uri, excursii tematice etc. În prezenţa unor reputaţi specialişti (istorici, politologi, sociologi, critici de artă, publicişti etc.), tinerii vor avea prilejul de a-şi prezenta ideile răspunzînd la întrebarea, în ce măsură comunismul a fost o formă de modernizare a societăţii româneşti.
Unde şi când? Moeciu de Sus (jud. Braşov), 28 august-2 septembrie 2011
Pe cine contăm? 20 de masteranzi şi doctoranzi din domeniile istorie, ştiinţe politice, filosofie, arhitectură, artă, drept, jurnalism, teologie, litere, sociologie, psihologie, interesaţi de trecutul recent al României.
Directorul şcolii de vară va fi profesorul Adrian Cioroianu. Prima ediţie a şcolii de vară a avut loc anul trecut cu tema „Muzeul Dictaturii vs. Muzeul Comunismului”.
Cum să aplici? Trimite pe adresa scoaladevara@irir.ro CV-ul tău şi un eseu/cercetare de 5-10 pagini despre aspecte, abordări şi teme care să răspundă la întrebarea „A fost comunismul o formă de modernizare a societăţii?”, având ca sugestie, fără a se limita însă la acestea, teme precum:
  • Memoria represiunii (Gulag-ul, marginalizarea, excluderea) vs. memoria împlinirilor (industrializarea, şcolarizarea, promovarea femeii, creşterea nivelului de trai, performanţele sportive);
  • Viaţă cotidiană, economie, societate, instituţii, propagandă şi cultură;
  • Omul nou;
  • Societatea cu o singură clasă;
  • Naţionalităţile conlocuitoare;
  • Supunere pasivă şi participare vs. contestare şi rezistenţă;
  • Mitologia comunistă;
  • Obedienţa, tradiţia, conformismul şi armonia în România comunistă;
  • Oameni ai muncii vs. cetăţeni;
  • Adeziunea elitelor.
Abordările transdiciplinare sunt binevenite. Lucrările participanţilor vor fi evaluate de un consiliu ştiinţific. Termenul limită pentru trimiterea aplicaţiilor: 17 iulie 2011.
Cine suportă cheltuielile? Organizatorii vor acoperi chetuielile de masă, cazare, evenimente speciale, excursii şi materiale didactice. Cheltuielile de transport sunt suportate de participanţi.
Co-organizator: Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia”
Sponsor: Institutul pentru Liberă Iniţiativă
Mai multe detalii despre Şcoala de vară puteţi găsi aici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt de apreciat aceste manifestari care prilejuiesc cunoasterea istoriei recente de catre elevi, studenti, masteranzi s.a., in special de catre tineri. Astfel, se incearca contracararea pe termen lung a influentelor nostalgiei comuniste, dar se si asigura formarea unor cercetatori pe segmentul istoriografic respectiv. Si-mi vine in minte recomandarea lui I.Gavrila Ogoranu, ca cercetarea rezistentei anticomuniste sa o faca tinerii, acestia nefiind contaminati de ideile comuniste. Chiar daca nu am cum sa contrazic aceasta opinie, nu pot sa nu intreb: Oare cineva care "a mancat paine comunista" nu poate scrie sau vorbi obiectiv despre comunism?! Ma intreb si daca faptul ca cineva, prin experienta sa, este cu totul strain de ceea ce a fost viata in comunism reprezinta automat o garantie ca "produsul" istoriografic al acelei persoane este obiectiv. Eu consider ca obiectivitatea in scrierea istoriei recente poate fi incalcata si dinspre stanga, si dinspre dreapta. Am impresia ca uneori sunt prea categorice aceste tentative de diviziune a cercetarii istorice: intre cei formati in scoala comunista si tineri.

Cosmin Budeanca spunea...

Personal nu sunt de acord intrutotul cu afirmatia lui Gavrila Ogoranu, desi la momentul la care o facea probabil avea motive intemeiate: cei care scriau despre istoria comunismului erau fie tineri fie "istorici" din scoala veche. Intre timp cred ca lucrurile s-au mai limpezit. Personal cred ca daca vrem sa fim democrati trebuie sa acceptam ca oricine are dreptul sa isi spuna parerea, altfel nu am progresat prea mult. Pana la urma istoria se scrie si rescrie, iar ceea ce nu prezinta valoare se decanteaza si nu conteaza in timp.