StatCounter

duminică, 5 iunie 2011

Osemintele lui Teodor Şuşman, liderului partizanilor din zona Huedin, au fost reînhumate

În 22-24 iunie 2010, echipa Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (formată din Marius Oprea, Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza) au descoperit în Răchiţele osemintele partizanului anticomunist Teodor Şusman. În 2 iunie 2011, de „Ziua Eroilor”, aceste oseminte au fost reînhumate pe terenul privat al familiei Şuşman, la 11 km de sat, pe Valea Firii, la marginea pădurii spre Padiş, lângă o troiţă ridicată de urmaşi în memoria sa. Slujba religioasă a fost oficiată de părintele greco-catolic din Huedin, Viorel Bănuţ.
Pentru reînhumare s-a folosit o cutie de brad confecţionată de Teodor Suciu (Volcea), ultimul supravieţuitor al grupului, care a plătit şi taxa pentru expertizarea osemintelor la Institutul de Medicină Legală din Cluj.
În urma experizării s-a stabilit că Teodor Şusman nu s-a sinucis, ci a fost împuşcat de securişti, fiind descoperite nu mai puţin de 6 gloanţe.
Pentru mai multe detalii despre Teodor Şuşman (senior) poate fi consultă şi scurta biografie a acestuia de pe wikipedia.
Semnalez, totodată, un articol despre Teodor Şuşman şi grupul său de partizani, semnat de Bogdan Lupescu, şi publicat în revista „Formula AS”.

Un comentariu:

Despre demnitate spunea...

... Si aici: http://despredemnitate.wordpress.com/teodor-susman/