StatCounter

vineri, 21 octombrie 2011

Politica pronatalistă a regimului Ceauşescu (vol. 2): Instituţii şi practici, Polirom, 2011

Am plăcerea de a anunţa apariţia volumului 2 din lucrarea „Politica pronatalistă a regimului Ceauşescu” semnată de colegii mei Luciana M. Jinga (coord.) Florin Soare (coord.), Corina Doboş (Pălăşan) şi Cristina Roman.
„În cadrul blocului comunist, România nu a fost singurul stat în care întreruperea sarcinii era interzisă prin lege. Modul în care regimul comunist din România ş-a conceput politica demografică şi efectele acesteia asupra populaţiei au făcut însă ca în scurt timp cazul românesc să devină unul excepţional. Comparativ cu celelalte ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, România a formulat şi aplicat cea mai restrictivă legislaţie privind accesul la întreruperea voluntară a sarcinii, însoţită de lipsa promovării măsurilor contraceptive moderne şi de o politică socio-economică dictată de interesele statului comunist, şi nu de nevoile concrete ale familiilor cu mai mulţi copii.”
Volumul analizează legile împotriva avortului, precum şi repercusiunile acestora la nivelul societăţii, de la mortalitatea maternă şi infantilă până la condiţiile improprii de îngrijire a copiilor în creşe, grădiniţe sau leagăne. Imbinând interpretarea documentelor cu studiul mecanismelor instituţionale, autorii subiniază obtuzitatea regimului care şi-a păstrat nealterate proiectele chiar şi atunci când toate semnalele primite indicau falimentul politicii sale demografice.”
Cei interesaţi pot comanda volumul de pe site-ul Polirom.

Un comentariu:

Luminita spunea...

Felicitari autorilor! Am avut buburia de a citi primul volum, a si fost prezentat intr-una din intalnirile noastre lunare la Centru iar ca si cercetator care am in vizor familia in comunism nu pot decat sa ma bucur pentru noua aparitie. Chiar azi o voi comanda!