StatCounter

marți, 4 octombrie 2011

Un roman despre spaţiul concentraţionar comunist de Lucian Dan Teodorovici: „Matei Brunul”

     La editura Polirom a apărut de puţin timp un roman despre spaţiul concentraţionar comunist semnat de Lucian Dan Teodorovici, „Matei Brunul”. Redau mai jos prezentarea cărţii de pe site-ul editurii: „Lucian Dan Teodorovici incită cititorii, propunându-le o amplă naraţiune despre spaţiul concentraţionar comunist, despre victime şi torţionari, despre destin şi însingurare ca mijloc de autoapărare în faţa adversităţilor unei societăţi poliţieneşti care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipă a vieţii. După ce va fi cunoscut ororile închisorilor şi lagărelor de muncă, Brunul pare să fi uitat de sine însuşi pentru a se dedica marionetelor, ducând un trai anonim şi anodin, într-o lume cenuşie şi primejdioasă. Împreună cu tovarăşul Bojin şi cu Eliza, două personaje care-l însoţesc permanent, misterul din viaţa lui trecută se împleteşte însă cu un altul, nou, a cărui rezolvare îi va schimba perspectiva asupra istoriei sale personale.”

2 comentarii:

L.D. Teodorovici spunea...

Domnule Cosmin Budeancă, profit de prilej pentru a face măcar aici ceva ce, din cauza uzanţelor literare, n-am putut să fac în cartea mea: adică să trec titlurile cărţilor dvs. într-o bibliografie. Cert e că toate cele cinci volume din „Experienţe carcerale” au stat PERMANENT deschise în jurul meu cît timp am scris „Matei Brunul”. Sigur, alături de altele. Mă bucur însă să vă mulţumesc aici, din tot sufletul, pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru memorie şi istoria recentă. Cu atît mai mult cu cît ele se află din păcate, asta-i impresia mea, într-o anume suferinţă în momentul de faţă...

Cosmin Budeanca spunea...

Stimate domnule Teodorovici. Ma bucur ca "Experientele carcerale" v-au fost de folos si va multumesc ca prin demersurile dumneavoastra literare contribuiti la cunoasterea trecutului recent.
Sper sa am ocazia cat mai cuarnd sa si citesc "Matei Brunul", pentru ca prezentarea de pe site-ul editurii este una care mi-a starnit curiozitatea.
Va urez sa aveti cat mai multe editii la carte si, de ce nu, multe traduceri. Mult succes.