StatCounter

miercuri, 22 februarie 2012

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Dan Mugur Rusiecki

Pe 19 februarie a.c. a plecat dintre noi fostul opozant al regimului comunist şi deţinut politic Dan Mugur Rusiecki.
S-a născut la 19 august 1938 în Bucureşti. Ca student în anul II la Facultatea de Ştiinţe Juridice din Bucureşti a participat la mişcările revendicative ale studeniţlor din 1956, fiind printre organizatorii manifestaţiei care urma să aibă loc în Piaţa Universităţii în 5 noiembrie 1956.
A fost arestat la 7 noiembrie 1956 şi condamnat la 4 ani închisoare corecţională pentru „agitaţie publică”. A executat pedeapsa în închisorile şi coloniile de muncă Jilava, Giurgeni, Ostrov. A fost eliberat la 11 noiembrie 1960 cu domiciliu obligatoriu la Rubla, pe o durată de un an, prelungită ulterior cu încă trei ani din cauza comportamentului său considerat infracţionar de autorităţi.
S-a înscris apoi la Institutul Pedagogic de 3 ani, funcţionând, după absolvire, ca profesor navetist de limbă şi literatură română. După 1990 a funcţionat la Liceele „Gheorghe Lazăr”, „Dimitrie Cantemir” şi „George Coşbuc” din Bucureşti, continuându-şi activitatea şi după pensionarea sa din anul 2000.
Un interviu cu Dan Mugur Rusiecki va fi publicat în acest an la Editura Polirom, în volumul VI din seria Experienţe carcerale în România comunistă.
Dan Mugur Rusiecki va fi înmormântat joi, 23 februarie, ora 12 la cimitirul Bellu Catolic.
     Informaţii de pe wikipedia, din fişa matricolă penalădin AANP, din interviul cu Dan Mugur Rusiecki aflat în Arhiva de Istorie Orală a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi de pe pagina de facebook a Cristinei Rusiecki, iar imaginea de pe site-ul Memorialului Sighet.

Un comentariu:

Cristina Rusiecki spunea...

Va multumesc foarte mult pentru ce ati scris despre tatal meu si pentru promptitudinea cu care ati postat. Imi inchipui cit de greu este sa va umpleti viata interioara cu ororile pe care le-au trait cei de dinainte. Cu atit mai de pretuit ramine efortul dumneavoastra si cu atit mai mult va multumesc la rindul meu. Cristina Rusiecki