StatCounter

luni, 26 martie 2012

Lansare de carte: Sofi Oksanen, „Purificare”

Marţi, 27 martie, la Librăria Cărtureşti - Verona, începând cu ora 18.00, are loc lansarea romanului Purificare, semnat de Sofi Oksanen. La eveniment participă, alături de autoare, E.S. Doamna Ulla Väistö, Ambasadoarea Finlandei în România, Simona Sora, critic literar, Ioan Stanomir, publicist şi politolog, Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”. Actriţa Coca Bloos va citi un fragment din roman. 
Purificare, este o complexă dramă de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice şi apoi din anii ’90 , este una dintre cărţile-eveniment apărute în ultimii ani în Finlanda. A înregistrat cifre impresionante de vânzări, dar şi un succes de critică fără precedent. Anul acesta debutează filmările pentru ecranizarea romanului.
Sofi Oksanen, declarată „Personalitatea Anului 2009” în Finlanda, este cunoscută atât ca scriitoare şi dramaturg de succes, cît şi ca una dintre vocile lucide ale Finlandei de astăzi, fiind implicată activ în dezbaterile politice contemporane. S-a născut în 1977, la Jyvaskyla, în Finlanda, într-o familie mixtă: tatăl său este finlandez, iar mama estonă. A studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscută odată cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003) şi Baby Jane (2005). În 2007 scrie piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului Naţional Finlandez, fiind ulterior pusă în scenă independent în 11 ţări diferite, incluzând aici La MaMa Experimental Theatre din New York.
Piesa Purificare stă la baza romanului cu acelaşi titlu, publicat în 2008. Astăzi, cartea lui Sofi Oksanen a devenit una dintre cele mai citite romane finlandeze ale tuturor timpurilor.
Tradusă pretutindeni în lume, cartea fost recompensată cu numeroase premii internaţionale de prestigiu, printre care The Nordic Council Literature Award, 2010 (Oksanen este prima scriitoare finlandeză căreia îi revine aceasta distincţie), Prix Femina Etranger, 2010 (prima operă finlandeză care câştigă acest premiu), A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title, The European Book Prize 2010, Prix du Roman FNAC, 2010 (distincţie pentru care Purificare a concurat în Hexagon cu alte 300 de titluri).
România este cea de-a 41-a ţară în care apare în traducere romanul Purificare.
    Romanul (tradus din limba finlandeză de Adela Victoria Korshin) construieşte o complexă dramă de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice şi apoi din anii ’90, detaliind consecinţele pe care le au abuzurile şi violenţele unui regim represiv. Aliide Truu îşi trăieşte bătrâneţile în singurătate, la marginea unui sat depopulat, pregătindu-şi leacurile şi murăturile şi ascultând radioul, când în curtea ei apare peste noapte o fată necunoscută, vorbind o estoniană învechită, cu accent rusesc. Fata este o fugară, iar din gesturile nervoase şi speriate, din poveştile pe care le spune, Aliide recunoaşte în tânăra speriată o victimă a unor violenţe ce-i evocă dureros traume asemănătoare, pe care, la rândul ei, a trebuit să le îndure şi să le tăinuiască pentru a rămâne în viaţă. Pe măsură ce Aliide şi Zara se apropie tot mai mult, legăturile dintre ele ies la lumină, dezvăluind amintiri reprimate şi conştientizarea unui rău ce continuă să facă victime mult timp după ce rădăcina sa a dispărut.

Niciun comentariu: