StatCounter

vineri, 15 iunie 2012

Expoziţie: Distrugerea ţărănimii române

Muzeul Ţăranului Român se pregăteşte pentru expoziţia „Distrugerea ţărănimii române”, o expoziţie pe tema colectivizării – experienţă limită a ţărănimii române a sec. XX. Expoziţia, care urmează să se deschidă în decembrie 2012, urmăreşte tema colectivizării şi relevarea sensului adânc al experimentului social comunist (vom vorbi despre represiune, răscoală, rezistenţă, cote, ţăranul nou, modelul sovietic impus etc.).
Pentru buna realizare a expoziţiei, MŢR are nevoie de ajutorul publicului, care să îl sprijine prin obiecte şi imagini vechi, fie în calitate de donaţie, fie ca obiecte împrumutate pe perioada expoziţiei.
Se căută fotografii şi documente care vorbesc despre experienţa colectivizării bunicilor, ori străbunicilor: fotografii de familie de dinaintea colectivizării, fotografii realizate în urma colectivizării (ex. dacă au existat gospodării strămutate, dacă s-au realizat fotografii în noua locaţie, unde au fost strămutaţi; fotografii cu proprietăţile de dinaintea colectivizării - ex. mori, vâltori, pluguri, toate confiscate în colectivizare).
Se caută şi obiecte care să vorbească despre epoca respectivă, obiecte care să aibă relevanţă pentru spaţiul rural:
- obiecte de uz casnic (şorţ de bucătărie, cizme cauciuc, şorţuri cu buzunare largi, lămpi de gaz, radiouri vechi, difuzoare, noua îmbrăcăminte a vremii, pufoaica gri, căciuli cu urechi, cartele de pâine, gamele de dus mâncarea etc.).
- obiecte din inventarul agricol (pluguri vechi, grape, semănătoare etc.)
- resturi de obiecte care aparţin vechii butaforii de epocă, încă păstrate în căminele culturale.
Dacă puteţi să ajutaţi la realizarea expoziţiei cu astfel de obiecte o puteţi contacta pe Maria Mateoniu (mariamateoniu@gmail.com sau la telefon 0767.00.55.18). Dacă găsiţi astfel de obiecte, vă rugăm să trimiteţi în prealabil o fotografie cu ele.
Vă mulţumim!

Niciun comentariu: