StatCounter

vineri, 15 iunie 2012

Expoziţia „Pif în România, un erou al Epocii de Aur”


Un eveniment deosebit va avea loc la Sala Dalles între 20 iunie - 22 iulie 2012: expoziţia Pif în România, un erou al Epocii de Aur.
Pif e partea simpatică a comunismului”, a spus scriitorul francez Michel Houellebecq la cea mai recentă ediţie a Bookfestului la Bucureşti. Şi deşi afirmaţia e metaforică, cei care au copilărit în ultimele două decenii ale comunismului şi chiar în anii ’90, înţeleg la ce se referă.
Revista Pif (Pif Gadget, cum se numea oficial) era încă una dintre bucuriile mici şi nesigure pe vremea aceea, pentru că se distribuia (legal, nu la negru) şi în ţările comuniste. Timp de aproape 25 de ani, din 1969 până în 1993 a apărut săptămânal, însoţită în ţiplă de o jucărică simpatică şi de obicei trăsnită (acel gadget din titlu).
În România revista nu se găsea nici săptămânal, nici la discreţie, dar se mai găsea, lucru care îi creştea valoarea.
Căţelul Pif s-a născut în 1945, desenat de Jose Cabrero Arnal pentru revista L'Humanite, în care a apărut pentru prima dată în 1948, alb negru. Autorul său se ocupa şi de revista de benzi desenate Vaillant, în care Pif s-a mutat câţiva ani mai târziu, în 1952, şi a avut un succes atât de mare încât Vaillant s-a redenumit Pif în 1965 şi Pif Gadget în 1969.
Expoziţia de la Sala Dalles „îşi propune să retraseze istoria şi evoluţia acestei publicaţii şi mai ales să pună în lumină rolul său simbolic asupra imaginarului individual în România comunistă a anilor ’70-’80. Mai mult decât o vizită nostalgică, expoziţia reprezintă viziunea unei echipe de curatori din ambele ţări asupra fenomenului Pif : Jean-Pierre Dirick (autor de benzi desenate şi ilustrator pentru Pif), Ştefan Constantinescu (artist român), Xandra Popescu, studio BASAR.
Artişti români contemporani ca Daniela Bălăneanu, Răzvan Botiş, Larisa Crunţeanu, Ion Grigorescu, Victor Man, Ciprian Mureşan, Dan Perjovschi, Mihai Stănescu, Gabriela Vanga şi VeioZArte, participă la expoziţie cu creaţii care dau seama de aportul adus de revista Pif imaginarului lor.
Informaţii preluate de pe site-ul metropotam.ro, unde cei interesaţi pot găsi mai multe detalii despre eveniment.

Niciun comentariu: