StatCounter

joi, 14 iunie 2012

La Chişinău s-a deschis un muzeu al deportărilor sovietice

La 71 de ani de la primul val de deportări din Basarabia, ce a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a fost inaugurat la Chişinău Muzeul Deportărilor.
Expoziţia inaugurală, intitulată „Moldova sovietică, între mituri şi Gulag”, este alcătuită din peste 700 de documente privind dramele celor peste 60.000 de basarabeni deportaţi în cele trei valuri de ridicări sovietice, în 1941, în 1949 şi în 1951.
Fotografii ale familiilor, scrisori din Gulag, documente, inclusiv din arhiva KGB, privind mecanismul deportărilor, obiecte personale, uniforme şi multe alte exponate întregesc imaginea unei perioade tragice. Atmosfera realistă este întreţinută şi de reconstituirea unui birou de ofiţer NKVD din acea perioadă, cu mobilier şi tehnică din perioada respectivă.
Amplasat în subsolul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie a Moldovei, localul destinat prezentării ororilor comunismului a fost deschis în prezenţa unui numeros public, format din zeci de deportaţi şi membri ai familiilor deportate şi oprimate de comunism, oficialităţi din R. Moldova, dar şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine de la Chişinău.
    Informaţii preluate de pe site-ul Epoch Times, unde cei interesaţi pot găsi mai multe detalii.

Niciun comentariu: