StatCounter

miercuri, 21 noiembrie 2012

IICCMER aduce la Târgul de carte Gaudeamus un muzeu al dictaturii comuniste

Prezent pentru prima dată la târgul internaţional de carte Gaudeamus, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi transformă spaţiul expoziţional într-un muzeu al dictaturii comuniste.
În perioada 21 – 25 noiembrie, vizitatorii standului IICCMER, situat la etajul 1, Pavilionul Central Romexpo, vor avea parte de o experienţă inedită - o călătorie în timp, în trecutul recent al României, în inima sistemului concentraţionar comunist, unde vor putea fi martorii sistemului de teroare instituit în perioada 1945-1989.
Cei care vor trece pragul standului IICCMER vor putea vedea cum arăta interiorul unei celule de penitenciar şi o groapă comună în care erau aruncate trupurile opozanţilor regimului comunist, executaţi sumar de către Securitate.

     IICCMER aduce în acest spaţiu expoziţional unic obiecte autentice din închisorile comuniste: o uşă din zarca Aiudului, unelte din turnătoria Penitenciarului de la Aiud, un pat de celulă de la Jilava şi alte artefacte simbolice care vor prilejui vizitatorilor o adevărată incursiune în practicile regimului de exterminare lentă, fizică şi psihică a opozanţilor, prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare, condiţii inumane de trai şi lipsa asistenţei medicale.
Experienţa va fi completată de proiecţii, imagini şi materiale tipărite care vor recrea, cu argumente vizuale, istoria opresiunii comuniste, prin intermediul principalelor arii de activitate ale institutului: campaniile de arheologie contemporană, analiza sistemului represiv, studierea exilului românesc, investigarea politicilor sociale din vremea dictaturii ceauşiste.
Experţi IICCMER specializaţi în aceste domenii vor fi prezenţi la stand pentru a discuta cu cei interesaţi despre desfăşurarea şi descoperirile realizate în cadrul proiectelor pe care le coordonează.
Standul IICCMER (stand 239, nivel 4.50) este deschis zilnic între 21 - 25 noiembrie, între orele 10.00-20.00.
*
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: şantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat - fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca - cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; singurul curs de master academic de studiu al istoriei comunismului; arhvia exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru de cercetare prestigios la nivel european, prin intermediul căruia România îşi explorează, conştientizează şi asumă trecutul comunist, îşi clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX şi promovează valorile democraţiei în societatea modernă.
     Informaţii preluate de pe site-ul IICCMER.

Niciun comentariu: